Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ahmadínedžád dal pokyn na obohacovanie uránu
Zdielať na
Zahraničie

Ahmadínedžád dal pokyn na obohacovanie uránu

Zdroj: cs.wikipedia.org

Iránsky prezident prikázal šéfovi Úradu pre atómovú energiu, aby začal vyrábať jadrové palivo obohatené o 20 percent

Napriek tomu Ahmadínedžád nevylučuje spoluprácu so západnými krajinami a dohodu o výmene obohateného uránu. Ahmadínedžád to uviedol v nedeľu vo svojom prejave počas výstavy laserových technológii, ktorý na živo vysielala štátna televízia.

"Alí Akbara Salehí, môžete pre náš reaktor začať vyrábať jadrové palivo obohatené o 20 percent," odkázal prezident šéfovi úradu, ktorý sedel medzi zhromaždenými. Týmito slovami však spochybnil predchádzajúce vyjadrenia o spolupráci so Západom. "Ako som povedal, dáme im dva až tri mesiace a keď nebudú súhlasiť, začneme sami," prehlásil. Ako však dodal, dvere pre rokovania sú stále otvorené.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu v októbri navrhla, aby Irán naraz vyviezol 1200 kilogramov uránu do Ruska, kde by ho obohatili na vyšší stupeň a následne by z neho vo Francúzsku vyrobili palivové tyče. Irán najskôr v zásade súhlasil, neskôr však požadoval, aby výmena prebiehala vo viacerých fázach. Západné veľmoci to považujú za odmietnutie ponuky a hrozia sprísnením sankcií voči islamskej republike, ktorú obviňujú zo snahy tajne vyrábať jadrové zbrane.

Gates vyzval na väčší medzinárodný tlak na Irán

Americký minister obrany Robert Gates vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo a vyvinulo na Irán tlak s cieľom dosiahnuť, aby zrušil svoj jadrový program. Vyjadril tiež nádej, že prísne sankcie budú účinné, ak dostanú čas.
      

Gates znova verejne odmietol tvrdenia Teheránu o tom, že jeho nukleárny program má výlučne civilné účely. V sobotu novinárom v Turecku povedal, že nukleárne ambície Iránu sú mimoriadne nebezpečné a ohrozujú celú Európu.
      

"Ak bude medzinárodné spoločenstvo držať spolu a vyvinie tlak na iránsku vládu, domnievam sa, že je stále čas na to, aby sankcie a (diplomatický) tlak fungovali," uviedol Gates.

"Musíme však všetci spolupracovať," dodal po stretnutí s talianskym rezortným partnerom Ignaziom La Russom v Ríme.
      

Gates nechcel hovoriť o konkrétnych sankciách a povedal len to, že by mali byť zamerané na režim v Teheráne, nie na iránske obyvateľstvo. Odmietol tiež kritizovať Rusko a Čínu za neochotu súhlasiť s novými sankciami, ktoré presadzujú USA a ich západní spojenci.
      

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dal dnes iránskej Organizácii pre atómovú energiu pokyn, aby začala vyrábať urán obohatený na vyššiu úroveň.
      

Nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg novinárom na mníchovskej konferencii o bezpečnosti povedal, že medzinárodné spoločenstvo musí dať Teheránu jasne najavo, že mu "dochádza trpezlivosť" v spore okolo iránskeho jadrového programu. Podľa Guttenberga sú sankcie možno nevyhnutné, rovnako je však potrebné starostlivo zvážiť dôsledky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy