Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chirurgovia odstránili z hrude vojaka nevybuchnutý granát
Zdielať na

Chirurgovia odstránili z hrude vojaka nevybuchnutý granát

KYJEV / Nevybuchnutú strelu z granátometu museli vybrať z tela ukrajinského vojaka v Kyjeve. Ako na sociálnej sieti informovala námestníčka ministra obrany Ukrajiny, operácia sa podarila. No vzbudila celosvetovú pozornosť. Operujúci lekár mal totiž netradičných asistentov a navyše nesmel používať niektoré prístroje či tekutiny.

​Nevybuchnutý granát uviazol v tele ukrajinského vojaka neďaleko srdca. Odborníci na pyrotechniku i taktickú medicínu sa zhodujú, že to určite nie je bežné vojnové zranenie. Dôvodov, prečo munícia v tele vojaka nevybuchla, môže byť viacero. V tomto prípade s najväčšou pravdepodobnosťou nenarazila na takú prekážku, aby explodovala. Operáciu v Kyjeve robil vojenský chirurg, generálmajor Andrij Verba. A to podľa prísne daných pravidiel. Pri operácii museli byť prítomní dokonca aj dvaja pyrotechnici. No prísne pravidlá v takýchto prípadoch hovoria napríklad aj o obmedzení používania alkoholovej dezinfekcie či ďalších horľavín.

Úspešnú operáciu oznámila na sociálnej sieti námestníčka ministra obrany Ukrajiny a so svojím vyhlásením potvrdilo aj Velenie medicínskych síl ujkrajinskej armády. Operácia bola veľkou výzvou, no podľa odborníka na vojnovú, teda taktickú medicínu, ešte väčšou bol prevoz zraneného z Bachmutu do Kyjeva.

"Chirurgovia odstránili zbraň nachádzajúcu sa tesne pod srdcom raneného vojaka, pričom dvaja ženisti zaisťovali, aby operácia prebehla bezpečne," uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. Na svojej stránke na Facebooku zverejnila aj röntgenovú snímku granátu vo vnútri vojakovho tela. "Vojenskí lekári urobili operáciu na odstránenie granátu VOG, ktorý nevybuchol, z tela vojaka," napísala v príspevku na Facebooku Maľarová. Ženisti sú súčasťou regulárnej armády a ich úlohou je aj práca s výbušninami.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko uviedol, že tím ženistov muníciu neutralizoval a tento postup by podľa neho mal byť zaradený do lekárskych učebníc. "Zákrok prebehol bez použitia elektrokoagulácie – bežnej metódy na obmedzenie krvácania počas operácie – pretože granát mohol vybuchnúť v ktorejkoľvek chvíli," informovala Maľarová. Vojaka potom poslali na ďalšiu rehabilitáciu a zotavenie. Heraščenko napísal na sociálnej sieti Telegram aktualizované informácie: "Spod srdca vybrali nevybuchnutú časť granátu. Granát neexplodoval, ale bol stále výbušný."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy