Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mimozemšťania nás nevidia!
Zdielať na

Mimozemšťania nás nevidia!

Zdroj: Chris Watson

Na vine je vraj digitalizácia, vinou ktorej sa šíri zo Zeme do vesmíru príliš málo signálov

Podľa Drakea je naša planéta obklopená 50 svetelných rokov širokou vrstvou radiácie z analógových televíznych, rádiových a radarových vysielačov. Signály sa šíria dostatočne ďaleko na to, aby dosiahli najbližšie galaxie. To však už dlho nepotrvá. 

Drake tvrdí, že zatiaľ čo starý spôsob prenosu televízneho signálu vygeneruje jeden milión wattov, digitálne vysielače sú oveľa slabšie. Navyše vďaka satelitom, ktoré vysielanie navigujú k Zemi, neunikne do vesmíru takmer žiaden signál. 

„Súčasné množstvo radiácie, ktoré unikne do vesmíru, sa pohybuje okolo dvoch wattov, teda nie viac, než vygeneruje váš mobilný telefón,“ tvrdí Drake. Ak trend digitalizácie bude pokračovať, Zem sa stane pre mimozemské civilizácie v budúcnosti prakticky nezachytiteľnou. 

Dr. Drake verí, že inteligentný život existuje aj mimo našej planéty. Podľa neho je vysoko pravdepodobné, že mimozemské civilizácie sú omnoho vyspelejšie ako tá ľudská. Dá sa teda predpokladať, že analógový vek majú už dávno za sebou. Vystopovať ich signály vo vesmíre je preto oveľa ťažšie. 

Informácia sa objavila na internetovom portáli thesun.co.uk

Najčítanejšie správy