Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
288. deň na Ukrajine: Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, uviedol Putin
Zdielať na

288. deň na Ukrajine: Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, uviedol Putin

BRATISLAVA / Ukrajinský generálny štáb informoval o úspešnom odrazení ďalších ruských útokov na východe krajiny. Osobitne pritom spomenul aj mesto Bachmut, o ktoré sa bojuje mimoriadne tvrdo. Ťažké boje hlásia aj z mesta Avdijivka. Ruské sily tam podľa svedkov opätovne použili zápalnú muníciu. Ukrajinský prezident Zelenskyj udelil najvyššie vyznamenanie pilotovi, ktorý za jediný deň zostrelil dve rakety a päť iránskych kamikadze dronov. Ruskou leteckou základňou v okupovanom meste Berďansk pri Azovskom mori otriasla séria troch veľkých a pätnástich menších výbuchov. Ich príčiny zatiaľ nie sú známe. Pápež František v Ríme začal plakať pri spomienke na trpiacich Ukrajincov. Keď ľudia videli, ako ho premohli emócie, pomohli mu potleskom.

Putin: Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok, 8. decembra vyhlásil, že Rusko bude pokračovať v útokoch na energetickú infraštruktúru na Ukrajine. Vyhlásil, že tieto údery ruskej armády sú reakciou na útoky na objekty v Rusku "vrátane Krymského mosta". Informovala o tom agentúra AFP. V príhovore na odovzdávaní štátnych vyznamenaní Zlatá hviezda, udeľovaných za preukázanie výnimočnej odvahy a hrdinstva, Putin pripomenul, že útoky na ukrajinskú infraštruktúru sa začali po októbrových výbuchoch na Krymskom moste, ktorý spája Krymský polostrov, anektovaný Moskvou v roku 2014, s pevninským Ruskom.

Podľa vyjadrení ukrajinských tajných služieb ale Rusi začali plánovať útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny skôr, než došlo k výbuchom na Krymskom moste. Kyjev okrem toho zodpovednosť za poškodenie tohto mosta odmietol. "Kto začal? Kto zasiahol Krymský most, kto vyhodil do vzduchu elektrické vedenie z Kurskej jadrovej elektrárne, kto nedodáva vodu do Donecka?" pýtal sa Putin. Kritizoval, že Západ si nevšíma konanie Ukrajiny voči Rusku, no akýkoľvek odvetný krok Moskvy vyvoláva "vlnu informačného šumu". Ruský prezident v súvislosti s tým vyhlásil, že reakcie tretích strán na kroky Ruska, ani šírenie "dezinformácií a nezmyslov" Moskve nezabránia "v plnení bojových úloh" na Ukrajine a "povinností voči našim občanom".

Ruské bombardovanie v Doneckej oblasti zabilo osem civilistov

Osem ľudí zabilo ruské bombardovanie ukrajinského mesta Kurachove v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta, Kyrylo Tymošenko. Dodal, že ďalší piati ľudia pri útoku utrpeli zranenia. Bombardovanie podľa neho zasiahlo tržnicu, autobusovú stanicu, benzínové pumpy a obytné budovy. Informuje o tom web The Guardian. "Teroristi zaútočili na pokojné mesto Kurachove. Teroristi sú neľudskí. A budú sa z toho zodpovedať," napísal na komunikačnej platforme Telegram ukrajinský prezident, Volodymyr Zelenskyj. 

Od začiatku vojny padlo už viac ako 93-tisíc ruských vojakov

Od začiatku vojny na Ukrajine podľa Kyjeva už padlo viac ako 93-tisíc príslušníkov ruských ozbrojených síl. "Za uplynulých 24 hodín ukrajinská armáda zabila ďalších 340 ruských vojakov," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády na Facebooku. Ruská armáda podľa neho za uplynulý deň v bojoch prišla aj o dva tanky, dva obrnené bojové vozidlá, dva delostrelecké systémy a dva drony. Informuje o tom web The Guardian

Ukrajinská CCL: Bez spravodlivosti nebude na Ukrajine mier 

Na Ukrajine nebude trvalý mier, kým nebude nastolená spravodlivosť a dodržiavané ľudské práva. Vyhlásila to vo štvrtok Oleksandra Matvijčuková - riaditeľka ukrajinskej ľudskoprávnej organizácie Centrum pre občianske slobody (CCL), ktorej tento rok udelili Nobelovu cena za mier. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Matvijčuková po príchode do nórskeho Osla vyhlásila, že ruský prezident Vladimir Putin si myslí, že "si môže robiť, čo sa mu zachce". "V našom regióne nebude trvalý mier, kým nedosiahneme spravodlivosť. Ľudské práva a mier sú neoddeliteľne prepojené" citovala nórska agentúra NTB Matvijčukovú. "Štát, ktorý systematicky porušuje ľudské práva, tak koná nielen proti svojim vlastným občanom, ale proti celému regiónu a celému svetu. Rusko je toho veľkým príkladom," povedala Matvijčuková.

CCL získala tento rok Nobelovu cenu za mier spoločne s bieloruským aktivistom Alesom Biaľackim a ruskou ľudskoprávnou organizáciou Memorial. Išlo o symbolickú voľbu, pretože reprezentujú tri krajiny, ktoré sú v centre vojny na Ukrajine. Podľa Nobelovej komisie tohtoroční laureáti "vynaložili mimoriadne úsilie pri dokumentovaní vojnových zločinov, porušovaní ľudských práv a zneužívania moci". Nobelovu cenu za mier im odovzdajú 10. decembra v Osle počas slávnostnej ceremónie.

Kyjev odhaduje, že v ruskom zajatí je 20-tisíc ukrajinských vojakov a civilistov

V ruskom zajatí je približne 10-tisíc ukrajinských vojakov a zhruba rovnaký počet civilistov. Uviedol to vo štvrtok Oleksandr Kononenko, zástupca ukrajinského ombudsmana. Informuje o tom denník The Guardian. Kononenko tvrdí, že civilisti sú nelegálne zadržiavaní pre ich údajné napojenie na ukrajinskú armádu či štát ako vojnoví zajatci. "Toto je celkový počet osôb klasifikovaných ako "tých, ktorí zmizli za zvláštnych okolností", presné čísla ale nemáme. Rusko neposkytlo prístup (k týmto údajom) Medzinárodnému výboru Červeného kríža (MVČK)," priblížil Kononenko.

MVČK vo štvrtok oznámil, že nedávno mu bol umožnený prístup k ukrajinským aj ruským vojnovým zajatcom. Doteraz mohol zajatecké tábory navštevovať len veľmi sporadicky. MVČK podľa svojho vyhlásenia navštívil minulý týždeň ukrajinských aj ruských vojakov a do konca mesiaca má naplánované aj ďalšie takéto návštevy. Počas návštev mohol skontrolovať stav zajatcov, ich prípadnú liečbu a informovať následne ich príbuzných. Delegáti MVČK zajatcom tiež porozdávali rôzne veci - najmä knihy, hygienické potreby, prikrývky a teplé oblečenie. Oleh Kotenko, splnomocnenec ukrajinskej vlády pre nezvestné osoby ešte v júli odhadoval počet ukrajinských vojakov v ruskom zajatí na výrazne nižšie číslo - 7 200. Kotenko vtedy dodal, že hoci o niektorých z nezvestných nie sú žiadne správy, Kyjev sa domnieval, že sú nažive a v zajatí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy