Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Maďarská vláda zrušila zastropovanie cien pohonných látok
Zdielať na

Maďarská vláda zrušila zastropovanie cien pohonných látok

BUDAPEŠŤ / Takmer trinásť mesiacov mohli obyvatelia Maďarska nakupovať pohonné hmoty veľmi lacno. Cenu zastropovala vláda na sumu jedno euro a 17 centov za liter. Táto stratégia ale zlyhala.

​Vozidlá rozvážajúce pohonné hmoty podľa spoločnosti MOL pracujú nepretržite. Na čerpacích staniciach totiž chýbal tak benzín ako aj nafta. Tvorili sa dlhé kolóny a celú situáciu musela neraz riešiť aj polícia. Na viacerých čerpacích staniciach ešte aj dnes viseli oznamy o tom, že niektoré pohonné hmoty nie sú alebo si ľudia prečítali výzvy, aby pre ich nedostatok mysleli pri tankovaní aj na ostatných ľudí. V stredu, 7. decembra, ráno v Budapešti mnohí obišli hneď niekoľko miest neúspešne. Mimo hlavného mesta Maďarska bola situácia o niečo lepšia.

Rady na pumpách, či prázdne stojany zažilo Maďarsko naposledy v 70-tych a 80-tych rokoch. Rafinéria MOL pritom dlhodobo upozorňovala maďarskú vládu, že pre zastropovanie cien, nemôže dovážať viac pohonných hmôt zo zahraničia. Situácia sa stala v posledných dňoch neúnosnou. Maďari totiž z noci do rána musia tankovať za viac peňazí. Zatiaľ čo zastropovaná cena za liter pohonnej hmoty bola euro 17 centov, aktuálne je to euro 56 za liter benzínu a euro 69 centov za liter nafty. "Vždy sme hovorili, že strop má zmysel, pokiaľ bude zachovaná bezpečnosť dodávok. MOL ale teraz skonštatoval, že situácia je neudržateľná," uviedol šéf kabinetu premiéra Maďarska Gergely Gulyás.

Situácia by sa podľa informácií, ktoré odzneli na tlačovej konferencii maďarskej vlády, mala na čerpacích staniciach v tejto krajine stabilizovať približne o mesiac a pol. To sa ale dostávame k ďalšiemu dôležitému dátumu - 5. február. Od tohto dňa začne platiť embargo na palivá z ruskej ropy. "Vyvážať ich budeme môcť už iba do Českej republiky a umiestňovať na domáci trh. Je to významná zmena, ktorá ovplyvní strednú Európu a v súčasnosti sa na ňu pripravujeme tak, aby sme vedeli aj naďalej zásobovať trh v celej strednej Európe," povedal hovorca spoločnosti Slovnaft Anton Molnár.

Keďže vďaka Slovnaftu je Slovensko jedinou krajinou, ktorá vyrába viac palív ako ich spotrebuje. Či sa ale vo februári nebudú tvoriť rady na čerpacích staniciach aj u nás, je otázne. "Naše snahy môžu negatívne ovplyvniť návrhy vlády, ktorá nás chce dodaniť 91 percentami. To znamená, že by nám nemuseli ostať peniaze na potrebné investície, údržbu a projekty, ktoré smerujú k tomu, aby sme zvládli prechod na nový sankčný mechanizmus," dodal Molnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy