Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zákaz dovozu ruskej ropy a zastropovanie cien majú Rusko zabolieť, tvrdia odborníci
Zdielať na

Zákaz dovozu ruskej ropy a zastropovanie cien majú Rusko zabolieť, tvrdia odborníci

Rusko - "Najostrejšie sankcie, ktoré Rusko zabolia". Takto označujú odborníci rozhodnutie zakázať dovoz ruskej ropy po mori. Okrem toho vstúpila do platnosti aj dohoda Európskej únie, najsilnejších ekonomík sveta G7 a Austrálie zastropovať jej ceny. Kremeľ s týmito rozhodnutím nesúhlasí. Avizoval, že bude reagovať, no o konkrétnych krokoch zatiaľ mlčí.

Destabilizácia svetových energetických trhov, či narušenie pravidiel voľného obchodu. Toto sú prvé reakcie Ruska na zastropovanie cien ruskej ropy po mori. Západné mocnosti sa dohodli na cene najviac 60 eur za barel. Tento krok má pomôcť zabrániť manipulácií s čiernym zlatom.

"Práve pracujeme na tom, ako zareagujeme na toto obmedzenie. Jasné však je, že nebudeme akceptovať žiadne cenové stropy. Prijatie týchto rozhodnutí je krokom k destabilizácii svetových energetických trhov," vyjadril sa Dmitrij Peskov, hovorca Kremľa. 

Ukrajina považuje nastavenú cenu za nedostatočnú

Žiada ešte nižšiu sumu až o polovicu. O účinnosti týchto sankcií pochybujú aj analytici, keďže veľký objem ropy predáva Rusko krajinám ako je India alebo Čína. Kremľu však môže spôsobiť problémy novo zavedené embargo na ruskú ropu po mori. Európska únia ju prestala nakupovať. Toto nové nariadenie sa však nedotkne Slovenska, Maďarska a ani Českej republiky, keďže majú výnimku a ropa do týchto krajín prúdi cez ropovod Družba. Ten ovplyvňujú tvrdé boje na Ukrajine.

Hovorca Ministerstva hospodárstva SR, Karel Hirman uviedol: "Majú priamy negatívny dopad na plynulosť prepravy samotnej ruskej ropy cez ropovod Družba cez územie Ukrajiny, keď Ukrajina nemá dostatočné zdroje elektrickej energie na pohon čerpadiel, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou prepravy ropy. Takže ak nás ohrozuje v dodávkach ropy niekto, tak to je Vlado a jeho raketky ostreľujúce Ukrajinu."

Slovensko sa podľa šéfa diplomacie dokáže vysporiadať so závislosťou od ruskej ropy, no od produkcie rafinérie Slovnaft závisia aj ďalšie krajiny. "Čiže otázka slovenskej produkcie nie je len otázkou slovenskej sebestačnosti. Keby sme chceli byť egoistickí, tak vieme vyriešiť ropu tak, že Slovensko je sebestačné a nedovážať ju z Ruska relatívne rýchlo. Ale nevyriešilo by to otázku závislosti iných krajín na dovozoch zo Slovenska," doplnil Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí.

Európska únia od februára na budúci rok rozšíri embargo aj o zákaz dovozu ruských ropných produktov. Slovensko má výnimku na najbližších 10 mesiacov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy