Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na summite OSN v Egypte Slovensko predstavilo nový návrh klimatického zákona
Zdielať na

Na summite OSN v Egypte Slovensko predstavilo nový návrh klimatického zákona

Archívna reportáž

ŠARM AŠ / ŠAJCH/EGYPT - Na klimatickej konferencii Organizácie Spojených národov v egyptskom Šarm aš-Šajchu (COP27) Slovensko predstavilo návrh zákona o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenska. Podporilo smerovanie Európskej únie k zvýšenému úsiliu v poklese emisií skleníkových plynov až o 57 percent. Informovalo o tom v tlačovej správe Ministerstvo životného prostredia.

Slovensko predstavilo pripravovaný zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii Slovenska

Legislatíva upraví ciele, ktorými sa dosiahne uhlíková neutralita do roku 2050. Na bilaterálnych rokovaniach s ministrami a štátnymi tajomníkmi, zodpovednými za ochranu klímy Nemecka, Rakúska, Fínska a Holandska, si delegácie vymenili skúsenosti a odporúčania z prípravy ich národných klimatických zákonov.

Konferencia sa nesie v duchu varovania vedeckej komunity, že svet zatiaľ nie je na ceste k obmedzeniu globálneho otepľovania o 1,5 °C. Podľa vyjadrenia Ministerstva životného prostredia SR by sa naše zlyhanie okamžite odrazilo na ďalšom zhoršení situácie. "Slovensko, ktorého delegácia sa spolupodieľa na formovaní pozície EÚ, vyzýva k okamžitej realizácii klimatických opatrení, na ktoré sa svetové spoločenstvo zaviazalo na predchádzajúcich konferenciách," zdôraznil štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR, Michal Kiča.

Návrh partneri ocenili

Všetci partneri ocenili slovenský návrh a ponúkli svoju ďalšiu expertízu pri jeho prípravách. "Stanoviská kolegov a ich expertov ma uistili, že pripravujeme moderný klimatický zákon, ktorý bude zodpovedný vo vzťahu k ďalším generáciám, ako aj svetu," zhodnotil Kiča. Vďaka schváleniu Fit for 55 bude EÚ smerovať k zvýšeniu svojho redukčného cieľa pre rok 2030 z 55 percent na 57 percent. "Je ale naďalej potrebné, aby EÚ pracovala na svojej pozícii lídra v oblasti klimatickej politiky. Energetická a potravinová kríza, spôsobená vojnou na Ukrajine, predstavuje v tomto zmysle obrovskú výzvu," podčiarkol Kiča.

Na posilnení spolupráce pri financovaní klimatických opatrení a posudzovaní efektívnosti environmentálnych politík sa dohodol štátny tajomník Kiča s Hong Patersonovou, finančnou a prevádzkovou riaditeľkou Green Climate Fund (GCF), a s Walidom Oueslatim, vedúcim oddelenia životného prostredia, prechodu a odolnosti Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Ukrajinský minister životného prostredia, Ruslan Strilets, previedol slovenskú delegáciu pavilónom Ukrajiny, ktorá zobrazuje devastačné účinky vojenskej agresie Ruskej federácie na jej prírodu, osobitne pôdu a biodiverzitu. Kiča vyzdvihol plány na ekologickú transformáciu a obnovu Ukrajiny po skončení vojny, pri ktorej sa zúčastní aj Slovensko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy