Polojasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vinohradníci vyzývajú politikov, aby Tokaj nezneužívali
Zdielať na
Zahraničie

Vinohradníci vyzývajú politikov, aby Tokaj nezneužívali

Zdroj: tokaj.sk

Mrzí ich, že politici majú tendenciu zasahovať do agendy Tokaj a využívať ju ako lacný politický kapitál a predvolebný štít. Slovensko môže do dvoch mesiacov pripomienkovať návrh, aby označenie pôvodu Tokaj pripadlo Maďarsku.

"Mrzí nás, že do vysoko odbornej problematiky majú tendenciu politicky zasahovať politici z niektorých strán na Slovensku. Agendu Tokaj neslobodno spolitizovať," uviedla prezidentka združenia Haburová. Doložila, že obyvatelia oblasti Tokaj, vinohradníci, vinári a vôbec ľudia žijúci na východe republiky veľmi citlivo reagujú na kauzu Tokaj, ktorá sa ich bytostne týka.

Kauza vznikla po tom, čo Maďarsko svojvoľne zmenilo dohodnutý názov Tokaji na Tokaj a požiadalo Európsku komisiu o chránené označenie pôvodu Tokaj. Komisia 1. decembra zverejnila vo vestníku ich návrh. Zverejnením začala Slovensku plynúť dvojmesačná lehota, v rámci ktorej môže žiadosť pripomienkovať.

Podľa názoru Haburovej táto vysoko odborná téma patrí do rúk fundovaným odborníkom, špičkovým advokátom a renomovaným odborníkom na patentové právo, a nie politickým vládnym predstaviteľom, ktorí v tejto špecifickej oblasti nemajú potrebné vzdelanie. "Musí byť v záujme nás všetkých, aby sme si naše rodinné striebro ochránili," zdôraznila Haburová.

Združenie, ktorému šéfuje, založili v roku 2004 na ochranu práv vlastníkov tokajských vinohradov. Je reprezentantom záujmov desiatok vinohradníkov a malovýrobcov tokajských vín Z Malej a Veľkej Tŕne v okrese Trebišov a ich sympatizantov. Jeho prezidentka Haburová pôsobila ako členka subkomisie pri vyjednávaniach s maďarskou delegáciou o spoločnej vinohradníckej oblasti Tokaj.

Zdielať na

Najčítanejšie správy