Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Pápeža pobúrilo sexuálne zneužívanie detí v Írsku
Zdielať na
Zahraničie

Pápeža pobúrilo sexuálne zneužívanie detí v Írsku

Zdroj: TASR/AP Photo - Pier Paolo Cito

Arcibiskupi podľa správy z novembra zatajovali dlhoročné zneužívanie detí kňazmi

Pápeža "znepokojil a skľúčil" obsah správy, dodáva Vatikán. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi napíše preto pastiersky list írskemu národu k sexuálnemu zneužívaniu detí v Írsku a ponúkne reakciu Vatikánu na škandál.

Pápež vyjadril svoju hlbokú ľútosť nad konaním niektorých členov duchovenstva, "ktorí zradili svoje sľuby Bohu, ako aj vieru, ktorú do nich vkladali obete a ich rodiny i celá spoločnosť".      

Stretnutie trvalo 90 minút a konalo sa v súvislosti so zverejnením správy vyšetrovacej komisie pod vedením sudkyne Yvonne Murphyovej. Správa sa týka zneužívania, ku ktorému dochádzalo v dublinskej arcidiecéze v rokoch 1975-2004. Členovia komisie v priebehu troch rokov študovali v odtajnených cirkevných archívoch prípady 46 kňazov, ktorí čelia obvineniam v 320 prípadoch zneužitia detí.      

Zo správy, zverejnenej 26. novembra vyplýva, že írski rímskokatolícki arcibiskupi zatajovali dlhoročné zneužívanie detí kňazmi v snahe uchrániť cirkev od škandálov. Podľa vyšetrovateľov dochádzalo k sexuálnemu obťažovaniu alebo znásilňovaniu chlapcov a dievčat v dublinskej diecéze od 40. rokov 20. storočia. Z vyše 150 podozrivých kňazov bolo usvedčených 11, ďalších okolo 35 čaká na súdny proces.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy