Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nie je herečkou, ani speváčkou. Nová podobizeň Barbie je známa vedkyňa
Zdielať na

Nie je herečkou, ani speváčkou. Nová podobizeň Barbie je známa vedkyňa

LONDÝN / Nie všetky dievčatá chcú byť speváčky či herečky. Pre tie, ktorým učarovali zvieratá, príroda a veda, vyrobil výrobca Barbie hračku s podobizňou jednej z najvýznamnejších súčasných vedkýň - Jane Goodall. Tá sa už 60 rokov venuje štúdiu šimpanzov a priniesla množstvo prevratných objavov. Napríklad aj to, že ľudia a šimpanzy sú veľmi podobné tvory. Ak si však myslíte, že práve šimpanzy sú najobľúbenejšie zvieratá tejto primatologičky, ste na omyle.

Barbie v khaki oblečení je takmer vernou podobou Jane Goodall v mladom veku- vedkyne, ktorá ako 26-ročná vycestovala z Anglicka do Afriky a začala študovať svet úchvatných a inteligentných šimpanzov, o ktorom dovtedy vedelo ľudstvo len veľmi málo. Mať Barbie so svojou podobou bol jej dlhoročný sen. So samoľúbosťou to však nemá nič spoločné.

"Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedela, že budú robiť Barbie Jane. ja som to navrhovala už dlhšie. Dievčatá nechcú byť len filmové hviezdy. Mnohé z nich, ako napríklad aj ja, chcú žiť v prírode a pozorovať zvieratá. Preto si myslím, že je to skvelý nápad," okomentovala novú Barbie primatologička Jane Goodall. 


Bábika je súčasťou série hračiek s podobou úspešných a inšpiratívnych žien, ktoré búrajú stereotypy, že niektoré profesie patria výsostne mužom. Výrobca chcel zároveň vzdať hold 88-ročnej britskej vedkyni, ktorá priniesla v prírodovede množstvo prevratných objavov.

"Keď som ja vyrastala, nebolo veľa ženských vzorov. Pomohla mi len moja mama, ktorá ma podporovala v mojich snoch. Moji hrdinovia boli Tarzan a doktor Doolittle. Neexistovali ženy, ktoré by robili to, čo som chcela robiť ja," vyjadrila sa Goodall. 

Výskumníčka sa zamerala na štúdium primátov vo voľnej prírode a zistila napríklad, že šimpanzy dokážu hornými končatinami vyrobiť a používať nástroje. Tento poznatok sa vo vede považuje za jeden z najvýznamnejších prírodovedeckých objavov minulého storočia. Šimpanzov pozorovala nielen ako druh, ale aj jednotlivo a miesto číslovania im dávala mená. Za to ju vo vedeckých kruhoch zo začiatku kritizovali s tvrdením, že to znižuje odbornosť výskumnej práce. Vedkyňa pri pozorovaní tiež zistila, že tieto zvieratá sú schopné empatie a vytvárajú si dlhoročné vzťahy. Každodennou súčasťou Janinho života sú zápisník a ďalekohľad a tak nemohli chýbať ani v jej plastovej podobe.

"Keď som Barbie prvý raz videla, uchvátili ma najmä ďalekohľad, malý zápisník a David Greybeard. Pomyslela som si, že to poteší toľko malých dievčat," teší sa primatologička. Šimpanz menom David Greybeard bol prvým šimpanzom, s ktorým si výskumníčka vytvorila blízky vzťah a bol súčasťou mnohých jej objavov. 
Láska k prírode priniesla tejto primatologičke aj životné lásky. Pri svojej práci v národnom parku Gombe v súčasnej Tanzánii sa zoznámila s holandským fotografom Barónom Hugom Van Lawickom, za ktorého sa neskôr v Londýne vydala. Mali spolu aj syna, ktorého časť života vychovávali v lone prírody. Manželstvo vydržalo 10 rokov. Jane sa vydala ešte raz, za tanzánskeho člena vlády a správcu národného parku. Počas spoločného života jej pomáhal s výskumom a presadil zákony na ochranu národných parkov. Po 12 rokoch však zomrel na rakovinu.


Počas 60 rokov oddanej práce v divočine Jane Goodallová poukazuje nielen na zaujímavosti z ríše primátov, ale aj na naliehavú potrebu tieto živočíchy chrániť. Ešte v roku 1990 bolo vo voľnej prírode približne milión šimpanzov, dnes ich je okolo 340 000. Podobizeň vedkyne je vyrobená z recyklovaných plastov, ktoré vytiahli zo znečistených oceánov. Barbie nemá len pobaviť a inšpirovať, ale aj edukovať o enviromentálnych dosahoch svojho správania. Jane celý život šíri osvetu o tom, ako by sme sa mali správať k našej planéte, o ktorú sa všetci delíme.

"Ak chcete robiť niečo, čo pomôže planéte, vyberte si to, čo vás naozaj baví. Ale ak vám nič nenapadne, minimálne používajte menej plastov, vyhýbajte sa produktom s palmovým olejom, chodievajte veľa do prírody a naučte sa ju milovať a tým pádom aj chrániť," odkázala Jane Goodall. 

Slávna vedkyňa častokrát hovorieva, že v prírode cíti úplný pokoj a vie, že plní poslanie, s ktorým sa narodila. Mohlo by sa zdať, že otázka, aké je jej najobľúbenejšie zviera, je zbytočná. Aj tu však primatologička prekvapuje. Už dlhodobo tvrdí, že najviac zo všetkého zbožňuje psov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy