Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deň Zeme ako výkričník: vlaňajšie leto bolo v Európe najteplejšie a podľa WHO dýchame znečistený vzduch
Zdielať na

Deň Zeme ako výkričník: vlaňajšie leto bolo v Európe najteplejšie a podľa WHO dýchame znečistený vzduch

SVET / Pripomíname so medzinárodný Deň Zeme a v tejto súvislosti viaceré zdroje uvádzajú nie práve najpríjemnejšie správy. Globálne otepľovanie, extrémy počasia, znečistenie vzduchu, vôd, pôdy sú spôsobené predovšetkým ľudskou činnosťou a v konečnom dôsledku dopadajú na zdravie a životy obyvateľov našej planéty.

Pre Európanov mohol byť veľkým varovaním minulý rok, počas ktorého sa extrémy počasia prejavili naplno a padlo aj niekoľko nepríjemných rekordov. Rok 2021 bol v Európe najteplejším rokom vôbec od začiatku meraní. Horúčavy sužovali najmä jej južnú časť, rekordy padli v Španielsku- 47 stupňov a v Taliansku- až 48,8 stupňov Celzia. Na západnú Európu sa valila voda a spôsobila extrémne záplavy, stovky zranených a mŕtvych najmä v Nemecku a Holandsku.

V jeseni minulého roku pustošila víchrica Ignatz najmä vo Francúzsku a Holandsku, kde dosiahla rekord 175 km/h. Neobišla však ani strednú Európu - Poľsko a Česko. Na Slovensko prišla už oslabená.

90% ľudí dýcha znečistený vzduch

Svetová zdravotnícka organizácia upozornila na to, že až 90% obyvateľov Zeme dýcha znečistený vzduch a najmä v chudobných krajinách. Viacerí odborníci dávajú do súvisu klimatické zmeny a stúpajúci výskyt alergických ochorení.

Plastovým odpadom zamorujeme už nielen oceány a rieky

Častice plastov sú už v mäse rýb, v pitnej vode, vo vzduchu, a dokonca aj v krvi človeka. Slovensko v porovnaní s európskymi krajinami málo recykluje odpad - iba 42% a priveľa skládkuje - až jednu tretinu. Jednou z dobrých správ o Slovensku je tá, že v tomto roku sme zaviedli zálohovanie plastových fliaš. Pozitívny efekt by sa mohol prejaviť na jeho konci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy