Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Teror v ukrajinskom meste Buča. Rusi zavraždili viac ako 400 nevinných civilistov
Zdielať na

Teror v ukrajinskom meste Buča. Rusi zavraždili viac ako 400 nevinných civilistov

BRATISLAVA/BUČA / Ženy, deti, starí aj mladí bez rozdielu sa stali obeťami ruských vojakov v ukrajinskom meste Buča. Informácie z agentúr hovoria o vraždách viac ako štyroch stoviek nevinných civilistov. Niektorí sa pritom len vracali z nákupu, či boli vonku na bicykli. Asi všetci si kladieme otázku prečo? Kde je hranica toho, čo vojak môže a nemôže urobiť?

"Do našej krajiny prišlo koncentrované zlo. Zlo, ktoré vraždí, mučí, znásilňuje a lúpi. A ktoré samé seba nazýva armádou," povedal prezident Volodymir Zelenskyj. 

"Prečo? Boli to len obyčajní civilisti. V obyčajnom a kedysi bezpečnom meste boli umučení k smrti," uviedol Zelenskyj. Otázku prečo sa takéto zverstvá dejú v 21. storočí, si kladie asi väčšina z nás. "Aj mnohí ruskí vojaci nie sú stotožnení s tým, čo robia. Môžu mať v sebe aj isté napätie, ktoré ventilujú zlou formou," uviedol psychológ Robert Krause. "Čo im urobili? Prečo ich zabili? Čo im urobil muž, ktorý išiel na bicykli po ulici? Prečo zaškrtili ženu po tom, čo jej strhli náušnice z uší? Ako mohli zabiť a znásilniť ženy pred ich deťmi? Čo ukrajinské mesto Buča urobilo Rusku," spytoval sa Zelenskyj. 

Akýkoľvek vojenský rozkaz sa predsa nesmie vykonávať vraždením nevinných ľudí, ktorí sa nedokážu brániť. "Vieme, že ak osoba koná pudovo, tak neuvažuje logicky. Preto sa dopúšťa činov, ktoré sú emocionálne a vôbec nie zdravé. Vojaci sa identifikovali so svojou rolou, a preto nemali problém namieriť zbraň proti civilistovi," povedal Krause. 

"Som presvedčený o tom, že sa už všetko prešetruje a nie tak dávno bola vojna v bývalej Juhoslávii. Aj vtedy boli vinníci odsúdení, síce nie hneď ale spravodlivosť si ich našla," uviedol riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy