Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Muž ukradol lietadlo. Francúzi ho označili za Slováka, bol z úplne iného štátu
Zdielať na

Muž ukradol lietadlo. Francúzi ho označili za Slováka, bol z úplne iného štátu

BRATISLAVA / Len v ponožkách ukradol lietadlo a preletel cez niekoľko bezletových zón. Muž spôsobil vo Francúzsku škandál veľkých rozmerov. Na istý čas dokonca uzavreli vzdušný priestor nad mestom Nice. Na zem ho odprevadil vrtuľník aj stíhačka. Viaceré média pritom informovali, že išlo o Slováka. Nám sa však podarilo zistiť, že to tak nie je.

Tridsaťtriročný muž mal ukradnúť lietadlo v Taliansku. V stredu ráno sa dostal do vzdušného priestoru Francúzska. Okamžite zalarmovali francúzske bezpečnostné zložky a z vojenskej základne Orange vyslali stíhačku Mirage 2000. Francúzsky portál Europe 1 informoval o tom, že 33-ročný muž bol zo Slovenska. Všetko je ale inak. 

Podľa informácií TV JOJ nešlo o Slováka, ale o Slovinca. Muž  mal letieť v nízkej výške a cez rôzne citlivé miesta. Napríklad preletel cez námornú základňu v Toulone, prístav pre francúzske jadrové útočné ponorky a letisko Nice-Côte d'Azur. To malo za následok uzavretie vzdušného priestoru na zhruba 30 minút.

Skúsený pilot vraví, že muž mal šťastie, že ho nezostrelili. "Oni kľudne mohli predpokladať, že to môže byť nejaký teroristický čin, keď on vletí do takéhoto vážneho priestoru bez spojenia a bez povolenia. Do takého priestoru sa nemôže letieť ani so žiadnym povolením," hovorí Ján Česnek. 

Nasadený bol aj policajný vrtuľník Fennec. Po niekoľkých výzvach pilota stíhačky, sa muža podarilo dostať na zem. "On preletí vedľa neho, predletí ho, zakýve krídlami, urobí stúpavú zátačku alebo bliká svetlami. V prvom rade sa musí pokúsiť ho donútiť, aby lietadlo ho nasledovalo a niekde pristálo," dodáva pilot. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy