Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladí hokejisti z Charkova pri hre na chvíľu zabúdajú na vojnu. Pomohol im slovenský hokejový klub
Zdielať na

Mladí hokejisti z Charkova pri hre na chvíľu zabúdajú na vojnu. Pomohol im slovenský hokejový klub

MICHALOVCE / 19 mladých hokejistov z Charkova vycestovalo z Ukrajiny na predĺžený víkend, aby odohrali niekoľko zápasov. Keď sa ale vracali domov na Ukrajinu, tesne pred hranicami ich zastavili, pretože sa v ich domovine práve začala vojna. V Michalovciach si obliekli dresy a obuli korčule, aby aspoň na chvíľu zabudli na nešťastie, ktoré ich postretlo.

Sú úplne bezmocní, môžu hrať iba hokej. Práve ich milovaný šport im dáva silu, aby všetko zvládli. "Rodičia ostali tam a ja som tu. Je mi za nimi veľmi smutno," vyjadril sa Daniel Kuraiev, hokejista z Charkova. Všetko sú to iba 14 a 15-roční chlapci. Veľmi dobre vedia, že ich najbližší sú v ohrození života. S rodinou sú v pravidelnom spojení. "Komunikujeme telefonicky aj cez Viber," dodal hokejista Michail Gaponenko. "Polovica Charkova je zbombardovaná a momentálne sa tam určite nedostanú, takže sú teraz tu v Európe," skonštatoval Jozef Kužma, manažér HK Mládež Michalovce.

Keď prišla ponuka na súťažný zápas, ukrajinskí hokejisti ihneď prikývli

Ich rovesníci chceli, aby pri hre zabudli na vojnové myšlienky a pridali k tomu aj materiálnu pomoc. "Bolo nám to ľúto, lebo keby sme my boli na súťaži a tu nás zbombardujú, tak neviem čo by sme urobili. Preto sme zorganizovali čo najväčšiu zbierku, tak dúfam, že to ako športovci dajú," vyjadril sa hráč HK Mládež Michalovce, Peter Zbihlej. Ukrajinských tínedžerov prichýlili dobrí ľudia v Poľsku. Tam čakajú na svoj ďalší osud. Túžia iba po tom, aby ich rodina vojnu prežila a všetci sa mohli stretnúť. "Ďakujeme pekne za prijatie a pomoc, všetko je v poriadku," dodal Daniel. "My to zvládneme, dúfam že sa to rýchlo skončí," vyjadril sa na záver Michail.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy