Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Má iba desať rokov a každý deň pomáha viazať siete pre vojakov
Zdielať na

Má iba desať rokov a každý deň pomáha viazať siete pre vojakov

UŽHOROD / Má iba desať rokov a každý deň príde sám, bez rodičov medzi utečencov a viaže s nimi maskovacie siete pre vojakov. Do Zakarpatskej oblasti prišlo od začiatku vojny pol milióna Ukrajincov. Bezmocne čakajú v provizórnych táboroch a pri pohľade na zbombardované mestá hovoria, že na Ukrajine sa už začali modliť všetci, aj neveriaci.

10-ročný školák prišiel medzi utrápených ľudí a pomáha im viazať kamuflážne siete pre vojakov. Len do Užhorodu, ktorý je od našich hraníc vzdialený sotva 1 kilometer utieklo z ostreľovaných miest už vyše 70-tisíc ľudí. V celom Zakarapatsku je to pol milióna.

Júlia prišla z Kramatorska. Ubytovali ju v Užhorode v jednom z provizórnych zariadení pre utečencov spolu so 14-ročným synom. "Ale moja dcéra zostala v Charkove a nemôže sa z mesta dostať preč. Žije tam schovaná niekde v podzemí, nedá sa odtiaľ vyjsť," povedala obyvateľka Kramatorska Júlia. 

"Teraz k nám prišlo 500-tisíc obyvateľov Kyjeva, Charkova a z ďalších miest, ale našu pomoc ešte bude potrebovať oveľa viac ľudí," uviedla vedúca odboru medzinárodných vzťahov Oxana Svieženceva. Ľudia, utekajúcich pred ostreľovaním našli útočisko v Užhorode napríklad aj v školských internátov či nevyužitých budovách. Reštaurácia začal variť iba pre nich. Cez masu ľudí sme sa museli predierať a bolo nám do plaču, keď traja chlapci z mesta Irpiň začali hovoriť ako museli opustiť svoj domov. "Ja som sa až tak veľmi nebál. Zbalil som si svoju najdrahšiu loptu, jednu knižku zo školy a jednu na čítanie," uviedol chlapček z mesta Irpiň. 

V meste cítiť obrovskú solidaritu. Zo Slovenska prichádzajú kamióny s konkrétnou pomocou pre Ukrajinu každý deň. "Veziem hlavne zdravotnícky materiál, ale sú tam aj elektrocentrály, ktoré pôjdu priamo na frontovú líniu," povedal Gabriel Beer, nadácia EPH. "Už sa modlíme všetci, naozaj, celá Ukrajina a začali sa modliť už aj tí, ktorí v Boha neverili," dodala Júlia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy