Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TV JOJ na maďarských hraniciach: Ukrajinci si pochvaľujú dobrú organizáciu
Zdielať na

TV JOJ na maďarských hraniciach: Ukrajinci si pochvaľujú dobrú organizáciu

MAĎARSKO / Problém s veľkou utečeneckou vlnou nemáme len my či Poliaci. Viac ako 110-tisíc utečencov z Ukrajiny prišlo do Maďarska. Naši južní susedia majú s Ukrajinou dlhšie hranice ako my, aktívne sa používa až sedem priechodov. Na jednom z najväčších odvážajú Maďari ľudí, ktorí prišli pešo či autobusmi na tranzitné miesto v dedine.

Niektorí utečenci pobrali aj svojich domácich miláčikov. Šťastná je aj Nasťa, ktorá do Maďarska prišla aj so svojimi psami. "V Nikolajeve je to zlé, rovnako aj v Kyjeve," povedala Nasťa. Aj v Maďarsku sa zdvihla veľká vlna solidarity a ľudia stále nosia veci, ktoré budú utečenci potrebovať. Najhoršie je to s tými utečencami, ktorí nemajú cieľ cesty. "Nevedia, čo majú robiť a my im pomáhame hlavne s ubytovaním," povedal dobrovoľník Imre Szabián. Pomáha aj šofér autobusu, ktorý normálne vozí deti do školy. "Vozím najmä ženy a deti," povedal Béla. Utečenci vravia, že prechod cez hranicu netrvá tak dlho ako inde. 

Na maďarskú hranicu chodia ľudia poväčšine pešo alebo autami. Hneď po prechode na maďarskú stranu, ich zhromažďujú v autobusoch a prevezú ich do centra obce. V miestnom kaštieli sa momentálne nachádza do 200 ľudí, utečenci tam môžu aj prespať. Situácia nie je úplne pokojná, colníci riadne nevedia, čo majú robiť. 

Po prechode na maďarskú stranu sa situácia mierne upokojila. Colníci pedantne kontrolujú autá. Ľudia z Ukrajiny utekajú a Maďarsko nie je ich finálnou destináciou, cestujú ďalej ako pani Alexandra, ktorá má 74 rokov: "Museli sme utiecť, pretože chceme ešte žiť." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy