Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na bombardovanie sme si už zvykli, tvrdí Gleb z Kyjeva
Zdielať na

Na bombardovanie sme si už zvykli, tvrdí Gleb z Kyjeva

KYJEV / Ľudia už nepanikária a nemajú strach. Na bombardovanie sme si zvykli, tvrdí vysokoškolský profesor v Kyjeve. Chce ísť bojovať za svoju vlasť, no v domobrane pre neho nie je miesto. Situácia v Kyjeve je čoraz horšia.

V Kyjeve je bombardovanie počuť aj počas dňa i v noci. "Dnes som naozaj šokovaný, z toho čo som videl. Ráno som sa tam išiel aj pozrieť a ono je to neuveriteľné, nedá sa to opísať, čo tu robia tým ľudom," povedal novinár Husár. 

Televízna veža sa nachádza v blízkosti rokliny Babyn jar. Nacisti tam počas druhej svetovej vojny zavraždili vyše 30 000 ľudí, najmä židov. "Aký má zmysel 80 rokov hovoriť "nikdy viac", ak svet ostane ticho, keď opäť padajú bomby na Babyn Jar," uviedol prezident Zelenskyj na twitteri. 

"Naši ľudia hovoria, že tí židia druhýkrát zomreli," povedal Ukrajinec Gleb. V okolí sídliska, na ktorom sa Gleb s celou svojou rodinou býva sa nachádza niekoľko núdzových úkrytov. Oni sa chodia schovávať do úkrytu, ktorý je pod jednou z neďalekých škôl. Ľudia sa musia skrývať vždy, keď počujú sirénu. "Mentálne, psychicky ľudia už sú v poriadku. Od ôsmej do siedmej ráno je zákaz vychádzania a každý človek, ktorý ide von je považovaný za diverzanta. Ak nemá na tele špeciálne nálepky," uviedol Gleb. 

"Tí ľudia, keď im to dopadlo niekde v okolí, kde bývajú, tak utekali s plačom do najbližšieho metra alebo do nejakej nemocnice," povedal Husár. Vojnový konflikt bol podľa Gleba dlhodobo plánovaný. V Kyjeve sa totiž nachádzajú ľudia, ktorí sa snažia šíriť paniku a strach. "Oni tu boli už pred rokom, čiže to bola dlho plánovaná operácia. Tí, ktorých armáda zajala, pýtali sa ich kde bývali, ako sa do Kyjeva dostali a oni že - no tak pol roka už si prenajímam byt a tu bývam," povedal Gleb. 

To, čo sa deje urobilo ľudí ústretovými a súdržnými. Navzájom si zo všetkých síl pomáhajú. Gleb je odhodlaný bojovať proti nepriateľom za svoju rodnú krajinu, no zatiaľ neuspel. "Mne v tej teritoriálnej obrane povedali, že už majú 25 tisíc, sú komplet. Nemajú toľko zbraní, koľko ľudí chce bojovať. Čakajte," povedal Gleb. "My bránime celú Európu. My chceme, aby Európania verili v nás a nebáli sa," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy