Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ukrajinci utekajú z krajiny. Dobrovoľníci im ponúkajú svoje byty a domy
Zdielať na

Ukrajinci utekajú z krajiny. Dobrovoľníci im ponúkajú svoje byty a domy

UKRAJINSKÁ HRANICA / Vzali si iba teplé oblečenie a doklady – z Ukrajiny utekajú s plačom aj mladé rodiny. Cez hraničný priechod v Ubli prechádza množstvo malých detí, v rukách stískajú obľúbené hračky. Štáb televízie JOJ nakrúcal aj priamo na Ukrajine v Zakarpatskej oblasti, kde ľudia dobrovoľníkom postupne prinášajú lieky aj potraviny. Ponúkajú svoje domy a byty. Sú pripravení prichýliť obyvateľov z ostreľovaných oblastí.

"Ráno ma zobudila mama. Bol to šok a ešte stále som v šoku. Už som aj plakala aj som kričala, ale teraz musíme stáť nohami na zemi," povedala dobrovoľníčka na Ukrajine Galina. V mestách na Ukrajine zneli od rána výstražné sirény. Výbuchy sa ozývali naprieč celou krajinou. Nápor na našu východnú hranicu silnel z hodiny na hodinu. Mladá rodina smeruje do Českej republiky. Mama dvoch detí sa pri otázke, kam cestujú rozplakala. 

Olena študuje v Bratislave. Vrátila sa na Ukrajinu po svojich rodičov, ktorých berie so sebou na Slovensko, kde zostanú niekoľko dní. "Bojím sa o svojich rodičov, pretože nevieme, čo sa stane," povedala Olena. Kolóny sa tvoria aj na čerpacích staniciach. V Zakarpatskej oblasti je zatiaľ síce situácia pokojná, no ľudia sú napätí. Dobrovoľnícke organizácie po celej krajine zorganizovali zbierky, ponúkajú ubytovanie pre všetkých zo zasiahnutých oblastí. 

V jednom zo skladov na Ukrajine pôsobia dobrovoľníci. Aj počas nakrúcania priniesli lieky aj peniaze. "Je to odo mňa iba taká malá pomoc na podporu vojakov," uviedla obyvateľka Ukrajiny. Po celý čas zvonili v centre dobrovoľníkov telefóny. Ľudia prosili o pomoc s náhradným ubytovaním. Ukrajinci ponúkajú vlastné domy a byty, len aby prichýlili všetkých, ktorí nemajú, kam ujsť. 

Ukrajinci hovoria, že sa vrátili do roku 2014, kedy sa začal ozbrojený konflikt na Donbase. Dnešné ráno bolo pre nich jedno z najťažších v živote. "Na západnú Ukrajinu už postupne prichádzajú utečenci zo zasiahnutých oblastí, práve sem ide mama s deťmi aj starší ľudia. Ale myslím si, že netreba nikde utekať, lebo strach nás iba ruinuje," dodala Galina. 

Na hraničnom prechode v Ubli bol aj vo večerných hodinách veľký nápor. Niektorí ľudia čakali viac ako osem hodín. Ten najväčší nápor sa očakáva v noci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy