Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ruská špionáž sa vrátila k taktike z éry studenej vojny
Zdielať na
Zahraničie

Ruská špionáž sa vrátila k taktike z éry studenej vojny

Zdroj: Flickr

Česká kontrarozviedka zverejnila čo si myslí o ruskej špionáži v krajine

BIS vo svojej správe ďalej poznamenáva, že agenti ruských tajných služieb v ČR aktívne, metódou tzv. aktívnych opatrení, infiltrujú rôzne občianske združenia, medzinárodné organizácie aj obchodné spoločnosti, a tak ovplyvňujú dianie v krajine.

Česko-ruské vzťahy nedávno poznamenalo vzájomné vyhostenie diplomatov. Najprv Praha vyhostila dvoch diplomatov z Ruska, ktorí sa venovali v ČR špionáži. Moskva následne odpovedala rovnaným krokom a predčasne ukončila misiu dvoch diplomatov z Česka v Ruskej federácii. Zvýšená aktivita ruských špiónov v ČR nie je žiadnou novinkou. Na aktivity ruských tajných služieb a vysoký počet ruských špiónov, ktorí v ČR pôsobia pod diplomatickým krytím, upozornila BIS už aj v minulých výročných správach.

V ostatných troch rokoch sa zvýšená aktivita ruských tajných služieb v ČR dávala aj do súvislosti s plánom USA postaviť v Česku radar systému protiraketovej obrany. Opakovane sa objavili špekulácie, že na aktivity protiradarových iniciatív a hnutí finančne prispieva aj Moskva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy