Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rakúsky kancelár Kurz bol obvinený z korupcie, postu sa vzdať nechystá
Zdielať na

Rakúsky kancelár Kurz bol obvinený z korupcie, postu sa vzdať nechystá

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Sebastian Kurz v stredu večer vyhlásil, že napriek obvineniam z korupcie sa nehodlá vzdať postu kancelára. Urobil tak v spravodajskom programe rakúskej televízie ORF.

Kurz sa spolu s ďalšími deviatimi obvinenými mal podľa rakúskej prokuratúry dopustiť trestného činu úplatkárstva a porušenia dôvery. Čelí podozreniu, že si ešte za čias pôsobenia ako minister zahraničných vecí kúpil priaznivé mediálne pokrytie za peniaze daňových poplatníkov, čo mu malo uľahčiť cestu na čelo svojej strany a zároveň aj vlády. Už pred uznesením obvinenia polícia vykonala raziu v centrále ORF, Kurzovej kancelárii aj na ministerstve financií a nadobudnuté materiály jej pomohli s vyšetrovaním.

Kolegovia kancelára sú otvorení zmene vlády, šéfka poslaneckého klubu koaličnej Strany zelených, Sigrid Maurer, spochybnila Kurzovu schopnosť zastávať úrad a pozvala ostatných politických lídrov, vrátane prezidenta Alexandera Van der Bellena, k spoločnému stolu. Líder spomínanej strany a vicekancelár, Werner Kogler, vyzval k dôkladnému prevereniu Kurzových činov: "Dojem je zničujúci, okolnosti musia byť poriadne vyšetrené, ľudia v Rakúsku to očakávajú. Nemôžeme prejsť k bežnému programu, schopnosť vlády spolkového kancelára je za týchto okolností spochybnená."

35-ročný líder strany ÖVP však akúkoľvek vinu odmietal. "Všetky výčitky sú namierené proti pracovníkom Ministerstva financií. Samozrejme, že ostanem kancelárom. Pri najlepšej vôli si nedokážem predstaviť ani nič iné, než pokračovanie koalície so Stranou zelených," uviedol Kurz. Prezident si na najbližšie dni naplánoval schôdzky s prakticky celou politickou špičkou a pokúsi sa o upokojenie celej situácie.

V Rakúsku sa však nachádzajú aj ľudia s radikálnejšími postojmi k celej situácii. Líderka sociálnych demokratov, Pamela Rendi-Wagner, apelovala na Kurza, aby prevzal zodpovednosť a odstúpil z funkcie. "Rakúsko potrebuje nový začiatok. Aj ÖVP by nový začiatok prospel," zaútočila 50-ročná politička. Súhlasila s ňou aj šéfka strany NEOS, ktorá takisto volá po kancelárovej hlave. "Takto to v našej krajine nemôže pokračovať. Táto aféra musí byť dňom nula nového Rakúska," uzavrela Beate Meinl-Reisinger.

Kurz už raz od kormidla musel odstúpiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy