Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci pri probléme s palivom ukazujú na brexit. Briti nesúhlasia
Zdielať na

Europoslanci pri probléme s palivom ukazujú na brexit. Briti nesúhlasia

ŠTRASBURG / Veľká Británia zažíva obrovské problémy s nedostatkom paliva, no odmieta, že by bol na vine brexit. Slovenskí europoslanci však razantne nesúhlasia.

"Je tam ten pocit, že na toto presne sme vás upozorňovali!" tvrdí Martin Hojsík, ktorý si svoj európsky mandát plní ako člen strany Progresívne Slovensko. Vyjadruje tak presvedčenie väčšiny zahraničných kolegov tvrdiacich, že za britský problém s pohonnými jednotkami môže práve výstup z Európskej Únie. Krajina zažíva zúfalý nedostatok pracovnej sily, ktorý má za následok narušenie zásobovacích reťazcov vedúcich na ostrovy.

Podobný názor majú aj ďalší Slováci v europarlamente prakticky zo všetkých strán politického spektra. "Naši britskí kolegovia zistili, čo spôsobili snahy o vyhnanie istej časti pracovníkov. Malo to za následok nedostatok pracovných síl. Dostávajú sa do situácie, keď musia zavolať späť tých pracovníkov, ktorých tam nechceli," vysvetľuje Ivan Štefanec, nominant strany KDH. A aj keď politici zo Spojeného kráľovstva tvrdia, že ide len o logický dosah celosvetovej surovinovej krízy, europoslanci nesúhlasia. "Ak sa krajiny izolujú a rastie v nich protekcionizmus, najmä v zahraničnom obchode či pri službách, tak na to doplácajú obe strany," vyjadril sa člen SaS, Eugen Jurzyca.

Britská vláda sa pokúsila nastoliť pravidlá, ktoré by pritiahli späť pracovnú silu zo zahraničia, no podľa expertov nie sú dostatočne ústretové. Krajina potrebuje viac ako 100 000 vodičov kamióna, no je pripravená vydať len 5 000 víz, ktoré sú navyše platné len na tri mesiace. To má za následok, že ponuku doteraz prijalo len 100 šoférov. "Nemôžete vrátiť do hry niekoho, kto sa do nej vrátiť nechce," konštatovala europoslankyňa za SMER-SD, Monika Beňová.

Našich zástupcov v europarlamente trápia aj stupňujúce sa hlasy za vystúpenie z Únie u nás na Slovensku a poukazujú pri tom na fakt, že tento krok sa nevyplatil oveľa väčšej a ekonomicky stabilnejšej krajine ako je tá naša. "Sú tu politici, ktorí sú proti všetkému, ale neponúkajú žiadne riešenia," usudzuje Beňová. Význam slovenských politikov v tomto spoločenstve sa navyše podľa Martina Hojsíka často podceňuje. "Naši ministri a ministerky sú súčasťou rozhodovania jednej zo svetových veľmocí," uzavrel europoslanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy