Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Láva zo sopky na La Palma sa vliala do oceánu. Obavy z toxických plynov sa nepotvrdili
Zdielať na

Láva zo sopky na La Palma sa vliala do oceánu. Obavy z toxických plynov sa nepotvrdili

KANÁRSKE OSTROVY / Na španielskom ostrove La Palma vyčíňa sopka, ktorej láva sa po deviatich dňoch dostala do vôd Atlantického oceánu.

Sopečný ostrov s lávou bojuje už vyše týždňa, pričom tá za ten čas pohltila viacero budov, vrátane "zázračného domu", ktorý pred pár dňami takisto padol. Po deviatich dňoch dorazila do oceánu. Obavy z toxických plynov, ktoré sa uvoľňujú pri styku lávy s morskou vodou, sa po meraniach nepotvrdili. Pre bezpečnostné nariadenia by však obyvatelia ešte nejaký čas nemali opúšťať svoje domovy.

Erupcie sopky môžu trvať aj niekoľko mesiacov, no už teraz zničili viac ako 600 budov po celom ostrove. Tisícky ľudí evakuovali, no žiadne zranenia ani obete  úrady zatiaľ neregistrujú. Napriek možnej ekologickej katastrofe je kvalita ovzdušia dobrá a miestna letecká spoločnosť Binter obnovila všetky lety týkajúce sa ostrova.

​Teplotu tečúcej lávy vedci odhadujú na približne 1000°C a situácia sa zdá byť stabilizovaná. "Očakávame, že šírka toku sa už nebude zväčšovať, a tak by ostatné domy nemali byť ohrozené," povedal premiér Kanárskych ostrovov, Ángel Victor Torres. Okrem viac ako šiestich stoviek budov láva zaliala až 270 hektárov pôdy a zničila asi 23 kilometrov ciest. Navyše, utrpí aj export celej krajiny - viac ako tretina všetkých vyvážaných banánov pochádza práve z ostrovu La Palma, pričom erupcie ochromili viaceré kľúčové plantáže.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy