Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nagasaki vyzýva svet k likvidácii jadrových zbraní
Zdielať na
Zahraničie

Nagasaki vyzýva svet k likvidácii jadrových zbraní

Pri dnešnej spomienke Nagasaki venovalo minútu ticha obetiam

Slávnosť sa začala ráno o 11.02 h. miestneho času - presne vo chvíli, keď americká plutóniová bomba 9. augusta 1945 zničila Nagasaki a zanechala v ňom 80.000 mŕtvych.

TASR/AP


      

Starosta Tomihisa Taue vyhlásil, že svet už badá istý pokrok v eliminácii jadrových zbraní, avšak ešte stále to nestačí. Citoval z prejavu amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý predniesol v apríli s rovnakým cieľom - vyzvať svet na likvidáciu nukleárnych zbraní, no zároveň poukázal aj na jadrový pokus, ktorý Severná Kórea uskutočnila v máji.
      

"My, ako ľudské bytosti, máme teraz pred sebou dve cesty. Zatiaľ čo nás prvá môže zaviesť do sveta bez jadrových zbraní, druhá nás vedie k vyhubeniu, donúti nás trpieť ešte raz, prežiť skazu, ktorú sme prežili v Hirošime a Nagasaki pred 64 rokmi," povedal.
      

Atómový útok na Nagasaki prišiel tri dni po zhodení bomby na mesto Hirošima, pri ktorom zahynulo okamžite alebo v priebehu mesiacov 140.000 ľudí. Japonsko kapitulovalo 15. augusta, čím sa skončila 2. svetová vojna.
      

Pri dnešnej spomienke Nagasaki venovalo minútu ticha obetiam, a to presne vo chvíli historického výbuchu, a za zvuku zvonu v Parku mieru. Pozvaní boli vedúci predstavitelia krajín, ktoré vlastnia jadrové zbrane, aby sa stretli s tými, ktorí útok prežili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy