Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensko evakuovalo z Afganistanu 24 ľudí, vrátane 10-mesačného bábätka
Zdielať na

Slovensko evakuovalo z Afganistanu 24 ľudí, vrátane 10-mesačného bábätka

Archívne video

SLOVENSKO / Premiér Eduard Heger na tlačovej konferencii poďakoval zložkám, ktoré sa podieľali na prevoze občanov z Afganistanu. "Nechceli sme riskovať žiaden život," povedal. Celá misia trvala 55 hodín, informoval Naď.

Lietadlo z Kábulu po niekoľko hodinovom lete pristálo v stredu tesne pred polnocou na letisku v Kuchyni na Záhorí. Do Kábulu Slovensko poslalo vojenský špeciál Spartan, totiž americké jednotky, ktoré kontrolujú letisko, púšťajú len vojenské lietadlá. 

Celkovo bolo na Slovensko dopravených 24 osôb, pričom českým špeciálom prišli 4 soby, ostatných 20 osôb slovenským špeciálom. 16 osôb sú občania Slovenskej republiky. Osem ľudí tvoria občania Afganistanu, ktorí pomáhali slovenským vojakom na misiách. „Už požiadali na Slovensku o azyl a nachádzajú sa v karanténe v záchytnom tábore v Humennom. Tam budú podrobení azylovej procedúre. Všetci boli bezpečnostne preverení, čo sa týka ich identity, boli preverení predtým, než nastúpili do leteckého špeciálu,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Minister obrany Jaroslav Naď povedal, že armáda vyslala na let aj príslušníkov špeciálnych síl, pričom ich úlohou bolo zabezpečiť presun osôb na letisko a do lietadla. "Museli použiť zbrane, pretože v okolí letiska prebiehali prestrelky,“ spresnil minister. 

Misia nebola jednoduchá

Minister Naď zdôraznil, že vyslanie lietadla do Afganistanu nebolo jednoduché. „Našu kapacitu sme naplnili na 100 percent. S poslednými štyrmi ľuďmi, ktorí sa k nám nevošli, nám pomohla Česká republika so svojím vojenským špeciálom,“ uviedol. Dodal, že lietadlo sa do Afganistanu dostávalo cez letisko v Tadžikistane, a mohlo byť nasadené len vojenské lietadlo, preto do Afganistanu letelo lietadlo Spartan. Po pristátí v Kábule naložilo ľudí a cez Baku v Azerbajdžane sa po dotankovaní dostalo na Slovensko.

Naď zdôraznil, že vďaku si zaslúži slovenský veľvyslanec pri Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) Peter Bátor a tiež americká veľvyslankyňa na Slovensku Bridget Brink.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy