Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žien v armáde je čoraz viac. Svedčí o tom aj slovenská jednotka na Cypre, ktorej každý desiaty vojak je vlastne vojačka
Zdielať na

Žien v armáde je čoraz viac. Svedčí o tom aj slovenská jednotka na Cypre, ktorej každý desiaty vojak je vlastne vojačka

CYPRUS / Zatiaľ čo v minulosti to bola čisto mužská záležitosť, už to tak nie je. Žien je v armáde stále viac a čoraz častejšie sa uplatňujú na popredných pozíciách. Svedčí o tom aj slovenská jednotka na Cypre, ktorej každý desiaty vojak je vlastne vojačka.

"Vyštudovala som školu úžitkového výtvarníctva a nemala som kde využiť tieto moje zručnosti. Myslím si, že istota je tu, asi najlepšie čo som mohla spraviť, že som vstúpila do armády," opisuje svoj príbeh desiatnička Natália, ktorá je jednou z 24 žien pôsobiacich v rámci slovenskej misie na Cypre. Aj keď je jej pracovná náplň úplne iná, jej umelecké zručnosti sa jej však zídu aj tu.

"Pomáham prešívať maskáče, alebo takisto som šila rúška. Takže dá sa to využiť aj takto," dodala Natália.


Ženy v armáde majú nezastupiteľné miesto. Obzvlášť v misii na Cypre.  "Práca s mužmi v mužskom kolektíve je úplne normálna vec," uviedla Andrea, ktorá je sektorovým styčným dôstojníkom. 

"Za 15 rokov som už dosť zvyknutá na mužský kolektív. Takže nemám s tým vôbec problém," skonštatovala zástupkyňa veliteľa družstva Vladimíra Kopčanová.

"Dá sa povtipkovať, dá sa s nimi porozprávať na vážne témy. Nikdy nebol žiaden problém," zhodnotila Natália. 


O tom, že počet žien v Ozbrojených silách narastá hovorí aj fakt, že každý desiaty člen misie na Cypre je vlastne nežného pohlavia. Podľa šéfa rezortu obany je to v mužskom kolektíve výhoda, keďže aj tu dokážu ženy v porovnaní s mužmi využiť svoje špeciálne schopnosti.  "To čo zažívame denno-denne, že ženy dokážu veľmi dobre organizovať veci, tak nám ukážu všetkým, že aj v ozbrojených silách dokážu zorganizovať veci veľmi kvalitne," vyhlásil Jaroslav Naď.


A túto skutočnosť len podčiarkuje, že aj veliteľkou vojenskej časti misie je žena.  "Máme s mužmi veľa podobného. Ale máme iný pohľad na vec a prinášame iné riešenia. Čo je dôležité pre každú časť tejto operácie," povedala Ingrid Gjerde, pôsobiaca ako veliteľka misie UNFICYP.


Aj zo žien, ktoré strávia mesiace odlúčenia od svojich rodín sa vo vojenskom kempe stávajú priateľky na celý život. Tak ako v prípade Natálie a Vladimíry.

"My sme navzájom aj birmovné mamy, my sme si tu robili aj birmovku," povedala Natália.


No v tomto prípade je tu ešte jedno špeciálne priateľstvo.

"Ku nám zablúdilo šteniatko na bráne kde služime. Rozhodli sme sa, že si ho necháme. Je to taký mazáčik a maskot kempu,"
dodala Natália.

Najčítanejšie správy