Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Katastrofálne povodne v Nemecku si vyžiadali najmenej 133 životov
Zdielať na

FOTO: Katastrofálne povodne v Nemecku si vyžiadali najmenej 133 životov

NEMECKO / Počet obetí historických záplav v západnej Európe, spôsobených prudkými prívalovými dažďami, naďalej stúpa. Nemecko aktuálne hlási najmenej 133 mŕtvych. Stovky ďalších sú nezvestné.

Počet obetí stúpol na 133

Katastrofálne záplavy v Nemecku si vyžiadali najmenej 133 ľudských životov. Polícia v meste Koblenz hovorí už o 90-tich mŕtvych. Ide o obete v jednom z najviac zasiahnutých okresov spolkovej krajiny Porýnie-Falcko. Severné Porýnie-Vestfálsko hlási 43 mŕtvych. Zničené oblasti navštívil nemecký prezident Steinmeier. V zdevastovanom meste Erftstadt, kde došlo k masívnemu zosuvu pôdy, poďakoval všetkým, ktorí sa podieľajú na záchranných prácach. Na znak úcty obetiam zasvietil bratislavský hrad vo farbách nemeckej štátnej vlajky.

Ľudia v zasiahnutých oblastiach plačú. "Prežili sme rekonštrukciu obchodu. Prežili sme Covid. Verili sme, že sa pozviechame a teraz toto," povedal obchodník v belgickom Verviers. Politici sa chytajú za hlavu: "Sú to najhoršie záplavy, aké kedy postihli našu krajinu," vyhlásil belgický premiér Alexander De Croo. "Zažívame pohromu historických rozmerov," povedal premiér severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet. "Takýmto nešťastiam zabránime iba vtedy, ak začneme rázne bojovať proti klimatickým zmenám," uviedol nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Historické záplavy, ktoré zasiahli regióny na západe Nemecka, v Belgicku, v Holandsku, v Luxembursku aj vo Švajčiarsku zaskočili aj mnohých expertov. Málokto čakal takú obrovskú spúšť. V nemeckých spolkových krajinách Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie Falcko sú v troskách celé obce.

Prírodná katastrofa v Nemecku


Obec Shuld je takmer úplne zničená. V meste Sinzig zahynulo 12 z tridsiatich piatich klientov domova pre seniorov potom, ako sa povodeň prehnala budovou v čase, keď spali. V meste Erfstadt neďaleko Kolína vzala voda celý rad domov. Cesty v najťažšie zasiahnutých oblastiach sú poškodené a neprejazdné. Nemecké úrady povolali do akcie vyše 15 tisíc vojakov, policajtov a záchranárov. V niektorých regiónoch zasahujú na člnoch, či vrtuľníkoch. Zároveň upozorňujú, že s klesajúcou hladinou vody sa môžu začať objavovať telá ľudí, ktorých ničivý živel pripravil o život. Tí, ktorí prežili s hrôzou opisujú, čo sa dialo. "Voda stúpla príliš rýchlo. Najprv sa valila z jednej strany. Potom už aj z druhej. Nemohli sme uniknúť z domu. Utekali sme teda na poschodie," opísal ťažké chvíle obyvateľ Schuldu.


Do oblasti prúdi pomoc z ostatných regiónov krajiny. Obracať sa musia aj Švajčiari. Zurišské jazero sa ráno vylialo zo svojich brehov. Rovnakej hrozbe čelia aj ďalšie jazerá, na ktorých stavajú protipovodňové zábrany. Intenzívne záchranné práce prebiehajú aj v belgickej provincii Liege. Jej guvernér upozornil, že na strechách niektorých domov sú stále uväznení ľudia, ktorí sú dobrých 36 hodín bez jedla a bez vody. Škody na majetku sú obrovské. "Zažil som povodne v päťdesiatom siedmom. Nebolo to až takéto. Toto tu ešte nebolo," skonštatoval obyvateľ mesta Verviers.

Situáciu pozorne sleduje celá Európa. Sústrastný telegram do Nemecka aj Belgicka už zaslala aj naša prezidentka Zuzana Čaputová. Nemecká kancelárka Merkelová už vo štvrtok potvrdila, že dostala od lídrov európskych štátov ponuky na pomoc. Naše ministerstvo zahraničia zatiaľ neregistruje, že by medzi obeťami, či zranenými boli občania Slovenskej republiky. Je však v stálom kontakte s miestnymi úradmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy