Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Prezident Zeman: No a títo transgender, tak tí sú mi naozaj bytostne odporní
Zdielať na

Prezident Zeman: No a títo transgender, tak tí sú mi naozaj bytostne odporní

Archívna reportáž

Dúhový "online" pride

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman kritizoval sufražetky, teda radikálne bojovníčky za politické práva žien, hnutie Me Too proti sexuálnemu obťažovaniu a zneužívaniu, aj akcie sexuálnych menšín typu Prague Pride. V relácii CNN Prima povedal, že dokáže pochopiť homosexuálov, nechápe ale transgender ľudí. Kto si nechá operáciou zmeniť pohlavie, dopúšťa sa podľa Zemana trestného činu sebapoškodzovania.

 "No a tyhlety transgender, tak ty jsou mně opravdu bytostně odporní," vyhlásil v Partiu Terézie Tománkovej.

Podľa Daniela Žigmunda zo spolku Prague Pride sa výroky tohto typu značne podpisujú na psychickom zdraví LGBT + ľudí

Podmienky pre život sú pre nich podľa Žigmunda už tak sťažené a v mnohých ohľadoch diskriminačné, transgender ľudia potom nerovnostiam a diskriminácii čelia najviac zo všetkých. "Do poradne Sbarvouven.cz sa na nás obracia LGBT + ľudia v psychickej nepohode, veľakrát aj s myšlienkami na samovraždu, a to predovšetkým zo strachu z neprijatia spoločností a svojím okolím," uviedol Zikmund.

Zemanové výroky, rovnako ako podobné výroky, ktoré v poslednej dobe zaznievajú, tiež podľa neho môžu podnecovať k ďalšiemu šíreniu nenávisti.

Zeman uviedol, že ak je niekto príslušníkom sexuálnej menšiny, je to jeho interná vec

"Keď demonštruje, že má túto orientáciu, tak sa vyvyšuje nad ostatných," uviedol Zeman. Ako podotkol, keby bol mladší, zorganizuje v Prahe veľkú demonštráciu heterosexuálov. "Aby bolo vidieť, ako je to nezmyselné. Je nezmyselné, či už sexuálne menšiny, alebo sexuálnej väčšiny demonštrujú. Pretože to je ich veľmi intímna záležitosť," myslí si.

Spolok Prague Pride organizuje každý rok festival hrdosti

Súčasťou festivalu sú napríklad koncerty, výstavy, filmová premietanie alebo pikniky. Súčasťou býva tiež sprievod Prahou, vlani sa však kvôli epidémii choroby covid-19 neuskutočnil, nebude ani tento rok.

Zeman hovoril o téme v súvislosti s maďarským zákonom, ktorý zakazuje osvetu o sexuálnych menšinách na školách

Zákon vyvolal vo štvrtok emotívnu debatu medzi prezidentmi a premiérmi krajín Európskej únie. Zvlášť lídri západoeurópskych krajín presviedčali premiéra Viktora Orbána, aby kontroverzné pasáže normy zrušil, pretože podľa nich porušujú európske hodnoty.

Český prezident uviedol, že pliesť sa do vnútorných záležitostí akejkoľvek členskej krajiny EÚ je hrubá politická chyba

Orbán podľa neho hovorí, že nie je proti homosexuálom, ale proti manipulácii nielen rodičov, ale aj detí v sexuálnej výchove. "A ja nevidím dôvod, prečo s ním nesúhlasiť," dodal prezident.

"Zákonné normy v Maďarsku sú zásahom do práv detí, zamedzujú prístupu k informáciám a narúšajú už tak psychicky náročný proces sebaprijatia a coming out všetkých LGBT + ľudí, čomu dalo za pravdu hneď 17 krajín Európskej únie ku ktorým sa však Česká Republika odmietla pridať," upozornil Zikmund.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy