Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rebríček najlepších miest pre život: Viedeň sa prepadla až na dvanáste miesto
Zdielať na

Rebríček najlepších miest pre život: Viedeň sa prepadla až na dvanáste miesto

BRATISLAVA / Rebríčku kvality života kraľujú mestá, ktoré si dobre poradili s pandémiou koronavírusu a zaviedli tvrdý lockdown. Prvé miesto dlho obsadzovala Viedeň, dnes je za najlepšie miesto vyhlásené novozélandské mesto - Aucland.

Viedeň už nie je najlepšie mesto pre život. Rebríček kvality života, ktorému naša susedná metropola roky kraľovala, vyhral novozélandský Auckland. Viedeň spadla až na dvanáste miesto. Kvalita života sa tam zmenila, rovnako ako v ďalších európskych metropolách, pre epidémiu koronavírusu a súvisiace opatrenia. Bratislava si pohoršila o 20 priečok a skončila na 77. mieste. Vysoké miesta obsadili najmä novozélandské a austrálske mestá, ktorým sa vyplatil rýchly a tvrdý lockdown. Z Európy sa do prvej desiatky dostali iba Zürich  a Ženeva.

Vydanie rebríčka Liveability Ranking z roku 2021 zisťuje, že Aucland je novým najobľúbenejším mestom na bývanie - do prvej päťky sa dostala Osaka, Adelaide, Tokio a Wellington. Mesto v Novom Zélande - Aucland sa na prvú priečku dostalo vďaka úspešnému prístupu pri zvládaní pandémie Covid-19. Predstavitelia mesta nechali otvorené všetky gastro prevádzky a obchody a aj napriek tomu chránilo občanov mesta. Práve z tohto dôvodu sa mesto dostalo na prvé miesto. Jedným z najväčších prekvapení je mesto Honolulu, prilepšilo si a umiestnilo sa na štrnástom mieste v rebríčku najobľúbenejších miest na svete. Po dobre zvládnutej pandémii, mesto rozbehlo aj očkovaciu stratégiu, ktorá im dopomohla k obľúbenosti. 

Celkovo však pandémia Covid-19 spôsobila pokles životaschopnosti obyvateľov - keďže mestá čelili lockdownom a výrazným tlakom na zdravotnú starostlivosť. Koronavírus zapríčinil prepad viacerých svetových metropol, ktoré boli predtým hodnotené ako najlepšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy