Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zadržaný bieloruský novinár prvýkrát od incidentu prehovoril. Priznáva sa v ňom k organizovaniu protestov
Zdielať na

Zadržaný bieloruský novinár prvýkrát od incidentu prehovoril. Priznáva sa v ňom k organizovaniu protestov

MINSK / Európske letecké spoločnosti sa sťahujú z bielo-ruského vzdušného priestoru. Vyzvali ich k tomu lídri členských štátov Európskej únie. Tí sa na samite v Bruseli dohodli na prijatí cielených sankcií voči režimu Alexandra Lukašenka a obmedzeniu leteckého spojenia s Minskom. Reagujú tak na zadržanie novinára Romana Pro-ta-se-viča a jeho priateľky. Tých bieloruské orgány zadržali potom, ako prinútili v Minsku pristáť lietadlo, ktorým leteli do litovského Vilniusu

Predstavitelia únie nešli ďaleko po silné slová.

"Je to ohrozenie leteckej bezpečnosti!" vyslovil predseda Európskej rady Charles Michel.


"Nebudeme tolerovať pokus hrať ruskú ruletu so životmi nevinných civilistov,"
vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Servítku pred ústa si nedával ani šéf NATO.

"Toto je štátny únos. Nútené pristátie lietadla bolo nebezpečné a neprijateľné," skonštatoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zhrození sú aj v OSN.

"Vyzývame na okamžité prepustenie Romana Protaseviča a Sofie Sapegy. Obom musí byť umožnené odcestovať do Litvy, kam smerovali," zhodnotil hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville.

V reakcii na incident, čoraz častejšie označovaný za príklad štátneho terorizmu už prerušili letecké spojenie s Bieloruskom Poliaci aj Ukrajinci.

"Kroky bieloruských úradov sú nepredvídateľné. Nemôžeme riskovať bezpečnosť našich občanov," povedal minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba.

Na prijatí podobných krokov sa na samite v Bruseli zhodli všetci európski lídri.


"Bieloruské lietadlá nebudú môcť pristávať v Európe. Náš vzdušný priestor bude pre nich uzavretý a takisto všetky európske lety budú odkláňané mimo vzdušného priestoru Bieloruska, aby sme zabránili akýmkoľvek podobným situáciám,"
uviedol štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus.

Cielené sankcie sa navyše dotknú vybraných spolupracovníkov Alexandra Lukašenka.

"Chceme, aby to aktívne pocítili tí, ktorí sa na takomto poviem to otvorene štátnom terorizme podieľajú," dodal Klus.

Prelety bieloruským vzdušným priestorom už pozastavili spoločnosti Air France, KLM, Lufthansa, SAS, ale napríklad aj Singapore Airlines.Bieloruské aerolinky Belavia museli zrušiť letecké spojenie s Londýnom a Parížom. Ďalšie obmedzenia budú nasledovať. Bielorusko sa snaží bezprecedentný krok obhájiť. Palestínske hnutie Hamas však poprelo jeho verziu o zapojení do incidentu Podľa expertov neobstáli ani ďalšie argumenty Minska. Lukašenkov režim zverejnil krátku výpoveď zadržaného bloggera, v ktorej popiera zlé zaobchádzanie.

"Policajti sa ku mne správajú slušne a podľa zákona. Spolupracujem s vyšetrovateľmi a priznávam sa k organizovaniu protestov v Minsku," povedal vo videu Roman Protasevič.

Mladík má na čele stopy po možnom údere. Podľa jeho otca má pravdepodobne aj zlomený nos.

"Celú tvár má napudrovanú. K tomu vyhláseniu bol podľa mňa prinútený. Nie je to jeho slovník, ani jeho intonácia," vyhlásil otec.

Roman sa podľa neho nemohol dobrovoľne priznať k organizácii protestov, pretože ich skrátka neorganizoval.

"To, čo sa deje, je šialené," dodal Dzmitrij Protasevič.

Nezostrihané video bieloruského novinára si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy