Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári z Poľska predpovedajú až o 40% viac ľudí s rakovinou oproti minulému roku
Zdielať na

Lekári z Poľska predpovedajú až o 40% viac ľudí s rakovinou oproti minulému roku

Archívna reportáž

KRAKOV / Lekári z onkologického oddelenia v Poľsku varujú pred nárastom ľudí s rakovinou. Podľa nich nebolo minulý rok kvôli pandémii Covid -19 veľa zhubných nádorov odhalených.

Onkológovia odhadujú viac než 40% nárast nových prípadov so zhubnými nádormi, upozornila na to poľská televízia TVN 24. 

"Sme vo veľmi kritickej situácii, v ktorej sme nikdy neboli. O takej situácii sa nám ani nezdalo, že by sme sa mohli ocitnúť. Voláme o pomoc, pretože sme na okraji priepasti," konštatoval podľa televízie šéf krakovského onkologického oddelenia profesor Piotr Wysocki. Poznamenal, že ich nemocnica nie jediná a táto alarmujúca situácia je vo viacerých nemocniciach v krajine. 

V minulom roku bolo odhalených menej nádorov u ľudí ako v roku 2019. Podľa slov profesora bolo to až o 20% menej. Zdôraznil, že sa tak stalo nie preto, že by došlo k poklesu výskytu, ale z dôvodu neskorej diagnostiky. "A teraz sa objavila neuveriteľná vlna nových prípadov," informoval Piotr Wysocki. 

"Predpokladáme, že sa budú prelínať dva roky pacientov: minuloroční a tohtoroční," vysvetlil profesor s tým, že ten odhad nárastu pacientov je okolo 40%. Dodal aj to, že tí minuloroční pacienti prídu s väčším nádorom a o to zložitejšia a dlhšia bude liečba. "Celý systém celé roky pracoval na hrane a pandémia spôsobila, že sa rúca ako domček z kariet," prirovnal situáciu profesor. Podľa jeho vyjadrení čelí Piotr Wysocki zúfalým telefonátom, listom, ale aj emailom, v ktorých ľudia prosia o pomoc a sťažujú sa, že nemôžu zohnať kto by ich liečil. K najnovším pacientom patrí aj dvadsaťročná tehotná žena s rakovinou, ktorá je už v pokročilom štádiu, pretože príznaky v posledných mesiacoch nikto neskúmal. V posledných týždňoch počet nových pacientov vyžadujúcich chemoterapiu pred operáciou vzrástol až štvornásobne. "Je to nepredstaviteľné," uviedol onkológ. 

Posledné roky stúpa počet onkologických pacientov 

"Už roky sledujeme rast počtu onkologických ochorení. Teraz sú ochorenia v pokročilejšom štádiu ako pred pandémiou," zdôraznila doktorka Joanna Strebová, ktorá okrem práce s ochorením plní aj úlohu konzultanta v rámci kraja. Kým pacientov rýchlo pribúda, mladých onkológov nepribúda. Na viac ako dve desiatky voľných miest sa v priebehu dvoch rokov prihlásili len traja záujemcovia. Krakovská nemocnica je najväčší v regióne a má najviac lekárov, ale napriek tomu na jedného onkológa tento rok pripadá 4 200 pacientov. Ešte pred piatimi rokmi to bolo 2 600 pacientov na doktora. Ročne do univerzitnej nemocnice príde takmer 30 000 pacientov s rakovinou, dodala TVN 24.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy