Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Facebook čelí kritike v dôsledku slabej ochrany maloletých
Zdielať na

Facebook čelí kritike v dôsledku slabej ochrany maloletých

USA / Facebook vyvíja novú verziu aplikácie Instagram, ktorá má slúžiť pre deti do trinásť rokov. Politici s tým ale nesúhlasia a odvolávajú sa na to, že Facebook nedostatočne chráni maloletých na všetkých svojich platformách.

Agentúra Reuters informovala Skupina amerických demokratov vyzvala spoločnosť Facebooku, aby pozastavila vývoj novej verzie aplikácie Instagram, ktorá má umožňovať zdieľanie fotografií aj pre deti mladšie ako trinásť rokov. Politici tvrdia, že sociálna sieť zlyhala pri prijímaní zmysluplných zákonov, ktoré majú ochraňovať deti na internete. 

Senátori Ed Markey a Richard Blumenthal uviedli, že Facebook ich výzvy ignoruje. Spoločnosť sa obhajuje tým, že vývojový proces novej aplikácie nemá presný časový harmonogram a môže trvať niekoľko mesiacov. 

"Existujú viaceré dôkazy o tom, že Facebook nedostatočne chráni detských používateľov na všetkých svojich platformách," uviedli politici v spoločnom vyhlásení. "Facebook týmto stratil väčšiu mieru dôvery v tom, že deti sú na tejto sociálnej siete v bezpečí. Preto vyzývame túto sociálnu sieť, aby sa vzdala svojich plánov Instagramu pre deti." Politici po týchto slovách verejne atakovali generálneho riaditeľa facebooku Marka Zuckerberga, aby od týchto plánov upustil. 

​Situáciu komentoval hovorca Facebooku: "Každý rodič vie, že už aj deti sú online. Novou aplikáciou chceme túto situáciu zlepšiť a umožniť väčšiu kontrolu nad detskými účtami. Rodičia budú mať lepšiu kontrolu nad tým, čo ich deti robia na internete." Spoločnosť ešte predtým uviedla, že ľuďom mladším ako trinásť rokov nebude zobrazovať reklamy v žiadnej verzii Instagramu. 

K problému sa vyjadril aj generálny prokurátor, ktorý uvádza, že už existujúca aplikácia Messenger Kids, určená pre deti od šesť do dvanásť rokov, bola chybná. Aplikácia obsahovala významnú chybu v dizajne, ktorá deťom umožnila obísť obmedzenia, a tak sa mohli pripojiť k skupinovým chatom s cudzincami, ktorí neboli schválení rodičmi detí. 

Minulý mesiac "Kampaň za detstvo bez komerčných reklám" vyzvala Zuckerberga, aby vývoj aplikácie pre deti prerušil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy