Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nič neurobili, iba sa bili za Českú republiku. Minister zahraničných vecí privítal diplomatov vyhostených z Moskvy
Zdielať na

Nič neurobili, iba sa bili za Českú republiku. Minister zahraničných vecí privítal diplomatov vyhostených z Moskvy

PRAHA / Česko, aj Rusko už majú svojich vyhostených diplomatov doma. Ich návrat prebehol včera. Českí diplomati sa do krajiny vrátili v nočných hodinách. Bol pri tom aj náš kolega Martin Krpač.

20 vyhostených pracovníkov českej ambasády a ich rodiny pristáli na doma v Českej republike krátko po pol desiatej hodine večer. Ešte minulý týždeň žili na diplomatickej misii v Moskve, v nedeľu sa dozvedeli, že musia do 24 hodín opustiť Rusko.

Nebol čas na nič, len si zbaliť najdôležitejšie veci a vrátiť sa domov. "Bolo na nich vidieť, že sú unavení, že asi to pre nich bolo to najťažšie, čo zažili a od nás im za to patrí veľká vďaka," vyhlásil minister vnútra a zahraničných vecí Jan Hamáček. 

Ruský vládny špeciál prišiel pre 18 ľudí, Čechov vyhostili ale 20, s pracovníkmi ambasády 27. To je nepomer, ktorý paralyzoval českú ambasádu v Moskve. Prestal existovať politický, hospodársky úsek, funguje len veľvyslanec a konzulárne vydávanie víz.

Vicepremiér Hamáček pripustil, že Česko dorovná nepomer vyhostených, buď ešte vyhostí ďalších ruských diplomatov a dorovná tak číslo 27 alebo sa dokonca preberá možnosť, že Česi a Rusi budú mať rovnaký počet na oboch ambasádach. 

"Počíta sa výsledok a ten výsledok je, že sa podarila najlepšia a najrazantnejšia bezpečnostná operácia proti rezidentúram ruských tajných služieb," dodal Hamáček. 

Nicolai Popa a Ruslan Tabarov sú krycie mená, ktoré mali v pasoch agenti ruskej tajnej služby.  "Jedná sa o rovnaké osoby, ktoré boli spájané s útokmi v Salisbury v roku 2018," upozornil najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy