Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež František opäť prepisuje históriu. Tentokrát voľbou nových kardinálov
Zdielať na

Pápež František opäť prepisuje históriu. Tentokrát voľbou nových kardinálov

VATIKÁN / Pápež František vymenoval za prísnych proti pandemických opatrení 13 nových kardinálov. Až deviati z nich sa budú môcť zúčastniť voľby jeho nástupcu. Po prvýkrát v histórii Katolíckej cirkvi bol za kardinála vymenovaný aj Afro-američan. Pápež menoval kardinálov aj z ďalších krajín, ktoré doposiaľ kardinála nemali.

Odkedy sedí František na pápežskom stolci, nových kardinálov menoval už po siedmykrát. Ešte pred aktom vymenovania pápež František predstavil nových kardinálov emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. Červený kardinálsky biret, prsteň a listinu odovzdal okrem iných aj do rúk kardinála z africkej Rwandy, ázijského Bruneja či prvého Afro - Američana.

"Mám nádej, že je toto znamením úcty, rešpektu a vážnosti, ktorú prechováva katolícka cirkev k Afro- americkej komunite, k ľuďom mojej farby pleti,"  vyjadril nadšenie arcibiskup Wilton Gregory. Práve menovanie 72-ročného washingtonského arcibiskupa Wiltona Gregoryho vzbudilo vo svete pozornosť. Gregory, ktorý kritizoval prezidenta Trumpa a zastal sa demonštrantov proti policajnej brutalite, je predstaviteľom umierneného prúdu v Cirkvi. Kardinálske konzistórium sa konalo v predvečer prvej adventnej nedele v Bazilike sv. Petra v Ríme za mimoriadne skromnej účasti. Tá bola badateľná aj na dnešnej slávnostnej svätej omši s novými kardinálmi. Tí sa zároveň stali členmi konkláve, ktorá bude vyberať spomedzi seba pápežovho nástupcu, keď príde čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy