Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Japonská vláda plánuje vypustiť kontaminovanú vodu z Fukušimy do mora
Zdielať na

Japonská vláda plánuje vypustiť kontaminovanú vodu z Fukušimy do mora

JAPONSKO / Japonská vláda plánuje vypustiť do mora kontaminovanú vodu z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú pred deviatimi rokmi zničilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami. Informovala o tom agentúra Kjódó s odvolaním na informované zdroje.

​Japonci čistia túto vodu pomocou filtračného systému, ktorý z nej odstraňuje väčšinu nebezpečného materiálu, okrem trícia - izotopu vodíka, ktorý sa ťažko separuje a je pokladaný za relatívne neškodný. Vo fukušimských nádržiach však pre ňu dochádza miesto, v septembri zaplnila 1044 nádrží. "V lete 2022 už nebude miesto, kde kontaminovanú vodu skladovať," píše Kjódó.

Ak japonská vláda plán oficiálne schváli, budú nasledovať nevyhnutné konštrukčné práce a posudok japonského jadrového úradu. Pravdepodobne by tak vypúšťanie vody do mora z Fukušimy nezačalo skôr, ako o dva roky.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pri februárovej návšteve elektrárne vyhlásil, že vypúšťanie kontaminovanej vody do mora zodpovedá celosvetovým štandardom a je to bežný spôsob, akým jadrové elektrárne s vodou nakladajú.

S plánom vlády však nesúhlasia miestni obyvatelia a rybári, ktorí sa boja, že zákazníci prestanú kupovať ryby ulovené v oblasti Fukušimy. Dopadov na životné prostredie sa obáva aj Južná Kórea, ktorá už teraz zakazuje dovoz morských plodov z vôd pri Fukušime.

Jadrovú elektráreň Fukušimu zničilo silné zemetrasenie s následnou vlnou cunami, ktoré Japonsko postihlo 11. marca 2011 a vyžiadalo si viac ako 18.000 mŕtvych alebo nezvestných a viac ako 6000 zranených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy