Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
FOTOGALÉRIA: Kvôli koronavírusu končia na vrakovisku aj výletné lode
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Kvôli koronavírusu končia na vrakovisku aj výletné lode

TURECKO / Dopady krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu zasiahli aj lodnú dopravu. V prístave na demontáž lodí končia nielen nákladne a kontajnerové lode, ale prišlo k nárastu osobných a výletných lodí, ktoré nenašli svoje uplatnenie na trhu.

Na začiatku roka 2020 americké úrady oznámili zákaz plavenia výletným lodiam a zrušili väčšinu plánovaných plavieb. Spoločnosti, ktoré tieto lode vlastnia nedokázali udržiavať prevádzku lodí, pokiaľ nenapĺňajú svoju funkciu plavenia. Tieto lode posielajú do prístavov, ktoré slúžia na demontáž lodí.

Pred pandémiou do prístavu, ktorý slúži na rozkladanie lodí, doručovali najmä nákladné a kontajnerové lode. V týchto časoch rozšírenia koronavírusu môžeme vidieť ako jeden z dopadov, doručovanie do prístavu výletné lode. Momentálne majú v jednom takomto prístave 5 veľkých výletných lodí, ktoré čakajú na demontáž a na ceste sú ďalšie tri, ktoré majú za cieľ práve prístav na západnom pobreží v Turecku, v meste Aliaga. 

"Áno, samozrejme, dôvodom je práve pandémia. Nielen na strane lodí a ich funkcií, ale dopad na biznis s loďami. Nákladné lode, ale aj výletné lode nemajú žiadne využitie, a preto smerujú do ,,vrakoviska" lodí, teda k nám," opisuje situáciu v prístave Kamil Onal,predseda združenia priemyselníkov zaoberajúcich sa recykláciou lodí.  

Demontáž jednej lode trvá približne šesť mesiacov a je potrebné na to minimálne 100 pracovníkov na každú loď. Jednou z možností ako pomôcť našej ekonomike je nielen predávať demontovanú oceľ, ale aj interiér lodí. Nábytok, sedačky, stoličky aj kuchyne sú zaujímavým obchodom pre hotely, ktoré v týchto časoch to od nás odkupujú. 

V marci oznámili americké úrady zákaz plachtenia pre všetky výletné lode, ktoré sú zakotvené v prístavoch. 

V súčasnosti pracujú zamestnanci na demontovaní stien, okien, podláh a zábradlí z niekoľkých plavidiel zakotvených v prístave v Aliage, meste vzdialené 45 kilometrov od Izmiru na západnom pobreží. 

"Lode prichádzajú najmä z Británie, Talianska a Spojených štátov amerických," prezrádza Kamil Onal. 

"Cieľom lodenice je zvýšiť do konca roka objem recyklovanej ocele na 1,1 milióna ton. Na porovnanie, v januári to bolo 700 000 ton," uviedol Kamil Onal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy