Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za 46 rokov zmizli dve tretiny voľne žijúcich zvierat, hovorí štúdia
Zdielať na

Za 46 rokov zmizli dve tretiny voľne žijúcich zvierat, hovorí štúdia

Archívna reportáž

KUALA LUMPUR / Populácie voľne žijúcich zvierat sa od roku 1970 zmenšili v priemere o dve tretiny, upozorňuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF) vo svojej dnes zverejnenej správe. Za hlavný dôvod pokladá klčovanie lesov kvôli poľnohospodárstvu, nadmerný rybolov a obchod s divými zvieratami.

Populácia cicavcov, vtákov, objživelníkov, plazov a rýb sa v rokoch 1970 až 2016 zmenšili v priemere o 68 percent, uvádza správa, ktorá celosvetovo sledovala 20.811 populácií a 4.392 druhov zvierať. Pričom trend nespomaluje.

Medzi najviac zasiahnuté druhy patria sladkovodné živočíchy, gorily horské nížinné v Konžskej demokratickej republike, alebo papagáj sivy v Ghane.

"Hlavným dôvodom tohoto dramatického úbytku je odlesňovanie a v širšom zmysle úbytok prirodzeného prostredia, spôsobený tým, ako produkujeme a konzumujeme jedlo," priblížila Fran Priceová, ktorá vo WWF vedie oddeleieí zaoberajúce sa stavom lesov. Konkrétne ukázala na komerčné poľnohospodárstvo v tropických a subtropických oblastiach, vrátane produkcie palmového oleja, sóje a hoväzieho mäsa.

Tropické lesy počas minulého roku mizli závratnou rychlosťou. Každých šesť sekúnd zmizol les o rozlohe jedného futbalového ihriska, píše spravodajská a informačná spoločnosť Thomson Reuters Foundation s tým, že ich ochrana je považovaná za kľúčovú v boji s klimatickými zmenami a to vďaka  tomu, že pohlťujú oxid uhličitý.

Ochrana existujúcích a obnova poškodených lesov podľa ekológov pomôže znížiť riziko záplav, spomaliť globálne oteplovanie a ochrániť biodiverzitu.

Vedci se domnievajú, že rozsiahle klčovanie lesov je tiež hlavným faktorom v šírení chorôb prenášaných zo zvierat na člověka.

"S odlesňovaním a zvýšenou interakciou medzi voľne žijúcími zvieratami, domácími zvieratami a človekom sa zvyšuje šanca šírenia zoonotických ochorení ako je ebola alebo covid-19," doplnila Priceová s tým, že lesy v tomto zmysle fungujú ako prirozená hradba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy