Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Atentát na redakciu Charlie Hebdo: Začal sa proces so spolupáchateľmi islamských útočníkov
Zdielať na

Atentát na redakciu Charlie Hebdo: Začal sa proces so spolupáchateľmi islamských útočníkov

PARÍŽ / Začal sa súdny proces so spolupáchateľmi islamských útočníkov pri atentáte na redakciu časopisu Charlie Hebdo a židovského supermarketu. Atentát vykonaný v roku 2015, pri ktorom prišlo o život 17 ľudí.

Začal sa súdny proces so skupinou 14 ľudí obžalovaných ako spolupáchateľov útočníkov na francúzsku redakciu Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži. Atentát sa uskutočnil pred piatimi rokmi, v roku 2015, a pri útokoch prišlo o život 17 ľudí, medzi nimi bola aj trojica islamských útočníkov, ktorých usmrtila polícia. Pred súd predstúpili ich údajní komplici, tí mali podľa prokuratúry pomáhať útočníkom s logistickou podporou.

Obžalovaní čelia podozreniu z logistického podporovania bratov Chérifa a Saida Kouachiov, ktorí 7. januára 2015 zabili 12 ľudí pri útoku na parížsku redakciu. Podľa žalobcov pomáhali aj Amédymu Coulibalymu, ktorý v nasledujúcich 2 dňoch zavraždil policajtku a 4 rukojemníkov v supermarkete.

Tieto parížske útoky spred piatich rokov spustili vlnu atentátov páchaných islamskými radikálmi s viac ako 250 obeťami. Časopis v stredu 2.9.2020 znovu vydal karikatúry proroka Mohameda, ktoré už po prvom zverejnení takmer 10 rokov pred atentátmi, vyvolali rozbroje medzi moslimami po celom svete. 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok odkázal, že Francúzsko na vraždenie nezabudne: "Satira nie je kázanie nenávisti". Proces pred zvláštnym súdom má trvať do 10. novembra. Pôvodne bol naplánovaný na letné mesiace, ale bol preložený kvôli epidémii koronavírusu. Senát má vypočuť 144 svedkov a 14 znalcov.

Obvinenia a tresty

Najväčšiemu obvineniu čelí Ali Rizy Polata, ktorému hrozí doživotný trest vo vezení za spoluúčasť na teroristických útokoch. Je podozrivý zo zaobstarávania zbraní pre trojicu útočníkov, ktoré pri útoku použili.

Traja z obžalovaných sa na súdne pojednávanie nedostavia. Sú to Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová a bratia Mohamed a Mehdi Belhoucineovci, ktorí niekoľko dní pred útokmi odcestovali do oblasti Iráku a Sýrie. Vraj tam zahynuli, ale ich smrť nebola nikdy oficiálne potvrdená a stále je na nich vydaný zatykač. Všetci podozriví sú obžalovaní z terorizmu, z členstva v teroristickej organizácii a dodávania zbraní útočníkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy