Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kapitán nemal inú možnosť, pristál v rieke Hudson
Zdielať na
Zahraničie

Kapitán nemal inú možnosť, pristál v rieke Hudson

Narazil do kŕdľa vtákov, musel núdzovo pristáť na hladine

Bývalý pilot amerických vzdušných síl so 40-ročnými skúsenosťami musel čeliť výpadku oboch motorov svojho stroja Airbus A320. Lietadlo je schopné letieť iba v prípade, že porucha zasiahne len jeden motor. Výpadok oboch motorov v dôsledku zrážky s vtákmi je podľa dopravných vyšetrovateľov nevídaným prípadom v americkom letectve.

Let číslo 1549 štartoval vo štvrtok približne o 21.30 h SEČ a smeroval do Severnej Karolíny. Niekoľko minút po štarte dostala kontrolná veža v New Yorku hlásenie z kokpitu pilota, podľa ktorého zrážka s kŕdľom vtákov vyradila obidva motory stroja.

Situácia vyžadovala, aby pilot Sullenberger v danej chvíli nasadil všetky svoje dlhoročné skúsenosti. Podľa leteckých dispečerov sa vzápätí niesla komunikácia medzi pilotom a kontrolnou vežou o zostávajúcich možnostiach v znamení "tajomného pokoja". Vrátiť sa na La Guardiu? Bola však príliš ďaleko. Pristáť na malom letisku Teterboro cez rieku v New Jersey? Stroj by to takisto nezvládol. Jediným východiskom bolo odvážne pristátie na rieke.

"Naším dispečerom bolo jasné, že sa pokúsi o pristátie v Hudsone," povedal hovorca Národnej asociácie leteckých dispečerov (NATCA) Dough Church.

Na radare bolo vidieť, že 10-ročné lietadlo vzápätí urobilo sériu ostrých zákrut smerom doľava, aby mohlo smerovať dole po prúde rieky. Letelo nízko nad mostom Georgea Washingtona. K havarovanému stroju spoločnosti US Airways, ktorý zostal na povrchu rýchlo tečúcej rieky, sa s cieľom zachrániť pasažierov a pilota - z ktorých mnohí v záchranných vestách stáli na krídlach lietadla - okamžite začalo približovať viacero trajektov.

Nikto z pasažierov ani členov posádky okrem šoku a paniky neutrpel zranenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy