Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marketingový ťah alebo humanitárna pomoc? V New Yorku pristálo ruské lietadlo so zdravotníckymi pomôckami
Zdielať na

Marketingový ťah alebo humanitárna pomoc? V New Yorku pristálo ruské lietadlo so zdravotníckymi pomôckami

NEW YORK / Ruské lietadlo naložené desiatkami ton zdravotníckeho materiálu určeného na pomoc USA v boji proti koronavírusu v stredu pristálo na letisku v New Yorku. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá ruskú humanitárnu pomoc označila za skvelý marketingový tah zo strany šéfa Kremlu, Vladimíra Putina.

Americký prezident Donald Trump, ktorého administratíva sa stretáva s nedostatkom pľúcnych ventilátorov a ochranných pomôcok, Putinovu ponuku pomoci prijal v pondelok. Reuters pripomína, že ide o nezvyčajnú vec, nakoľko Spojené štáty obvykle poskytujú v krízach pomoc iným krajinám než by ju sami prijímali.

Nemenovaný predstaviteľ vo Washingtone potvrdil, že zásielka je priamim výsledkom Trumpovho telefonátu s Putinom. Obsahuje podľa neho 60 ton zdravotníckeho materiálu ako sú pľúcne ventilátory, respirátory alebo rúška. Dodal, že tieto veci budú skontrolované či podliehajú americkým predpisom týkajúcich sa kvality.

USA momentálne evidujú najviac nakazených spomedzi všetkých krajín na svete.Je ich cez 200 000 a chorobe COVID-19 podlahlo 4 500 ľudí. V Rusku sa podľa oficiálnych údajov nakazilo asi 2 800 osôb z toho 24 pacientov zomrelo. Niektorí lekári  však presnosť týchto štatistík spochybňujú.

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sú v posledných rokoch napäté vo všetkých kľúčových bodoch svetovej politiky. Či už ide o krízu v Sýrií alebo na Ukrajine. Rusko čelí obvineniu, že sa  zapájalo do amerických prezidentských volieb v roku 2016, z ktorých víťazne vyšiel republikán Trump. Moskva toto obvinenie odmieta.

"Nič tu nie je zaujímavé. Iba ruské vojenské lietadlo pristávajúce na letisku Johna F. Kennedyho s 60 tonami zdravotníckeho materiálu na podporu amerického boja proti koronavírusu. Ide o majstrovský propagandistický ťah v situácií, kedy naša vláda opúšťa rolu Spojených štátov ako vodcu v globálnej kríze," okomentoval ruskú pomoc Brett McGurk, bývalý americký diplomat, ktorý pracoval pre Trumpa a dvoch predošlých amerických prezidentov.

Rusko tiež využilo armádu k dovezeniu pomoci do najviac postihnutého miesta Európy - Talianska. Reuters pripomína, že Moskva tak ukázala zlyhanie Európskej únie, ktorá rýchlo nedokázala podať pomocnú ruku svojmu členovi.

Vojaci ostávajú na niektorých misiách. Z Afganistanu stiahnu 29 vojakov. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy