Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dobrá správa pre hydinu, blíži sa zákaz masového zabíjania malých kohútov
Zdielať na

Dobrá správa pre hydinu, blíži sa zákaz masového zabíjania malých kohútov

Archívna reportáž

PARÍŽ / Od konca roku 2021 bude vo Francúzsku zakázané hromadné zabíjanie mladých kohútov, ktoré je dnes bežnou praxou v hydinárskych veľkochovoch. V Paríži to oznámil minister pôdohospodárstva Didier Guillaume. Každoročne sú vo veľkochovoch zabité miliardy samcov kureniec, ktoré hydinári z hľadiska vajec aj mäsa považujú za zbytočné.

Producenti vajec používajú kohúty len na oplodnenie, kým producenti hydinového mäsa uprednostňujú sliepky, pretože rastú rýchlejšie. V dôsledku toho sa malé kohúty hneď po vyliahnutí bežne hádžu do drvičiek, kde sú zaživa pomleté. Niektorí farmári ich udusia vo vreciach, či plynom.  

Ako uviedol portál CNN, minister Guillaume povedal, že v hydinárste po konci roku 2021 "už nič nebude, ako predtým. Niet cesty nazad, sme rozhodnutí urobiť krok vpred. Vláda je k tomu odhodlaná. Cieľom je, aby to pre firmy bolo po roku 2021 povinné. Musíme nájsť metódu, ktorá bude fungovať aj vo veľkochovoch." Povedal tiež, že Francúzsko zakáže kastráciu mladých samcov ošípanej bez anestézy.

"Ministerstvo v najbližších týždňoch vydá regulačné príručky, aby sme ukončili bolestivé postupy v chovateľskom segmente," dodal. 

Generálny tajomník hydinárskeho obchodného zväzu Commité National pour la Promotion de l'Oeuf Maxime Chaumet povedal, že na nájdene alternatívnych metód je ešte potrebný výskum. "Rozumieme tomu, čo hovorí pán minister a berieme to na vedomie. Zároveň však momentálne nemáme k dispozícii žiadnu inú metódu. Momentálne nemáme riešenie. Dúfame teda, že koncom roku 2021 už nejaké riešeniu budeme mať."  

"Budeme na to potrebovať stroje. Dvojročné obdobie je krátke a minister to dobre vie. Potrebujeme urýchliť výskum, pretože takýto zákaz bude komplikovaný."

Prvou krajinou, ktorá zakázala masové zabíjanie kuriat, bolo Nemecko v roku 2015. Vlani však nemecký súd rozhodol, že kontroverzný postup zostane legálnym, kým farmári nezískajú prístup k technológii, ktorá im umožní určiť pohlavie kuraťa ešte v stave embrya a tak by namiesto kuriat mohli zničiť nechcené vajcia pred vyliahnutím.

Nemecká vláda do technológie na určenie pohlavia, nazývanej aj "Seleggt technology", investovala 5 miliónov eur. Dostupná by mala byť už tento rok a potom sa masové zabíjanie kuriat v krajine stane nelegálnym. 

Na Slovensku sa hydinárstvo spomína najčastejšie pri obavách pred vírusmi vtáčej chrípky či pri zdražovaní cien, možno však onedlho budeme aj u nás viac riešiť otázky takzvaného "welfare", teda životných podmienok chovaných zvierat:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy