Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúsko bude mať novú vládu. Ministerkou spravodlivosti bude utečenkyňa z Bosny a Hercegoviny
Zdielať na

Rakúsko bude mať novú vládu. Ministerkou spravodlivosti bude utečenkyňa z Bosny a Hercegoviny

VIEDEŇ /  Rakúska ľudová strana (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza a strana Zelení - Zelená alternatíva sa dohodli na vytvorení koaličnej vlády. Kurz a líder Zelených Werner Kogler v stredu večer oznámili, že ich strany sa dohodli na vládnom programe, ktorý detailne verejnosti predstavia vo štvrtok popoludní.

Nová vláda by mohla zložiť prísahu už budúci týždeň, no koaličnú dohodu musia ešte schváliť Zelení na straníckom zjazde, ktorý sa uskutoční v sobotu. Bude to po prvý raz, čo budú Rakúsku spoločne vládnuť konzervatívci a Zelení.

Kurz na tlačovej konferencii pripomenul, že rokovania o dohode boli náročné, ale podarilo sa im "zjednotiť najlepšie z oboch svetov". "Je možné chrániť klímu aj hranice," vyjadril sa. Kogler zase pripomenul, že Rakúsko sa môže teraz stať európskym lídrom v otázkach klimatických zmien a dodal, že sa strany dohodli na viac veciach, ako si pôvodne predstavovali.

Kancelárom by sa mal opäť stať 33-ročný Kurz, čo by z neho znova spravilo najmladšieho vládnuceho predsedu vlády na svete. Kogler by mal podľa predpokladov byť vicekancelárom. Z 15 ministerstiev by sa jeho Zeleným mali ujsť pravdepodobne štyri.

ÖVP začala so Zelenými rokovať o koaličnej dohode v novembri. Kurzovi ľudovci získali v septembrových predčasných voľbách 37,5 percenta hlasov. Zelení - Zelená alternatíva získali 13,9 percenta a do parlamentu sa vrátili po tom, čo z neho pred dvoma rokmi vypadli. Obe strany majú v 183-člennom parlamente 97 kresiel.

Predčasné voľby sa konali po tom, čo v máji padla vláda ÖVP a nacionalistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Vládu položila aféra okolo uniknutej nahrávky z dovolenkovej vily na Ibize. Vtedajší predseda FPÖ Heinz-Christian Strache na nej s osobou, o ktorej si myslel, že zastupuje záujmy ruských oligarchov, žoviálne rozoberal možnosti štátnych zákaziek výmenou za finančnú podporu z Ruska pre FPÖ.

Ministerkou spravodlivosti sa stala Alma Zadič, 35-ročná právnika a poslankyňa narodená v Bosne. Razí vrúcnejšiu imigračnú politiku. Podľa rakúskeho Der Standard ako desaťročná ušla s rodičmi pred vojnou z Bosny a Hercegoviny. 

fb Alma Zadič

Súvisiace články

Najčítanejšie správy