Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ochutnal vlastnú medicínu - hlasoval za trest zbičovaním, zbičovali ho na verejnosti
Zdielať na

Ochutnal vlastnú medicínu - hlasoval za trest zbičovaním, zbičovali ho na verejnosti

Archívna reportáž

INDONÉZIA / Miestny poslanec v indonézskom regióne Aceh, ktorý pomáhal prijať prísne zákony trestajúce manželskú neveru, bol pri nej sám prichytený a následne verejne potrestaný údermi trstenicou. Vydatá žena, s ktorou cudzoložil, bola tiež verejne potrestaná.

Mukhlis bin Muhammad, miestny poslanec v Aceh dostal 28 úderov trstenicou. Žena, s ktorou sa intímne stýkal, dostala 23 úderov. Aceh je veľmi konzervatívny región, jediná časť Indonézie, kde platí prísne islamské právo šaríja. Bičovaním sa tam trestá aj homosexualita či hazardné hry.

"Je to boží zákon. V prípade dokázania viny je vinník zbičovaný, aj keď je miestnym poslancom," vyhlásil pre indonézsku redakciu portálu BBC Husaini Wahab, zástupca starostu v okrese Aceh Besar, kde Mukhlis žije. Zároveň príde o post poslanca.

46-ročný Mukhlis bin Muhammad je zároveň islamským náboženským vodcom, prvým, ktorého verejne zbičovali odkedy v Aceh začala v roku 2005 platiť šaríja. Mukhlis patril do skupiny ľudí, ktorí radili miestnej vláde, ako vytvoriť zákony a implementovať právo šaríja v Aceh.

Región Aceh získal špeciálne povolenie riadiť sa prísnymi islamskými zákonmi pred desiatmi rokmi. Zákony proti homosexualite boli prijaté v roku 2014. Šaríja zakazuje aj mimomanželský pohlavný styk, hazardné hry ako aj konzumáciu, výrobu a distribúciu alkoholu. 

Trstenice sa zväčša  vyrábajú z ratanu. Ľudia, ktorí vykonávajú rozsudok, majú zakryté všetky časti tela okrem očí, čo má zabrániť tomu, aby boli identifikovateľní. Bičovanie sa musí uskutočniť na vonkajšom priestranstve, na verejnosti, i keď deti majú zakázané pozerať sa. Šaríja sa v Aceh vzťahuje na moslimov aj nemoslimov.

O tom, že islam má rôzne podoby, vrátane liberálnej, hovorila aj v Bratislave moslimská ľudskoprávna aktivistka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy