Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štít Giewont, kde búrka pripravila o život štyroch ľudí, je už opäť dostupný
Zdielať na

Štít Giewont, kde búrka pripravila o život štyroch ľudí, je už opäť dostupný

VYSOKÉ TATRY / Štít Giewont vo Vysokých Tatrách je už opäť dostupný pre verejnosť. Po augustovom údere blesku, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a vyše 200 ich bolo zranených, bol poškodený aj turistický chodník vedúci na vrchol. Teraz je už opravený. No a známe sú aj prvé výsledky vyšetrovania.

Práve blesk na konci augusta na Giewonte zabíjal. O život prišli dve deti a dvaja dospelí. Desiatky ľudí bolo zranených a začala sa veľká záchranná operácia. Po tragédii na niekoľko týždňov uzavreli aj poškodený turistický chodník. Ten je už ale opäť prístupný pre verejnosť. 

"Vymenili sme všetky reťaze vedúce na vrchol a chodník je opäť otvorený," vraví Ewelina Zwijac z národného parku poľských Tatier. Po tragédii sa začal hľadať aj vinník. Mnohí turisti tvrdili, že ich pred búrkou nikto nevaroval a že zlyhala organizácia. Prípad preto začala skúmať prokuratúra.

"Tá zmena počasia prišla veľmi rýchlo v priebehu pár minút. Pozeral som aj predpoveď a podľa nej sa počasie malo zmeniť až neskoro večer," vravel jeden z turistov, ktorí v osudnú chvíľu bol v horách. 

"Po dôkladnom prešetrení dôkazov sme dospeli k predbežnému záveru, že príčinou udalostí boli atmosférické javy, ktoré neboli spôsobené zavinením tretej strany," stojí vo vyjadrení prokuratúry. To ale nestačí mnohým pozostalým a turistom, ktorí v tej chvíli boli na štíte. Tí tvrdia, že Tatranský národný park neurobil dostatok na to, aby tragédii zabránil.

"Vieme, že sa hovorí aj o reťaziach, lenže musia tam byť. Chodník je mimoriadne navštevovaný a bez nich by bol nebezpečný," vysvetľuje Zwijac. "Podľa môjho názoru sa to celé stalo kvôli zlému úsudku ľudí, možno by som použil dokonca až slovo hlúposť. Pretože to je to pravé slovo. Ľudia idú do hôr a umierajú pre vlastnú hlúposť," povedal na rovinu ochranár Pawel Skawinski. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy