Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Snemovňa lordov tiež schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody
Zdielať na

Snemovňa lordov tiež schválila návrh zákona proti brexitu bez dohody

LONDÝN / Horná komora britského parlamentu včera schválila návrh zákona, ktorého cieľom je zabrániť odchodu Británie z Európskej únie bez dohody. Potom, čo v stredu návrh zákona schválila Dolná snemovňa, ostáva už len posledný krok legislatívneho procesu - súhlas kráľovnej Alžbety II. Podľa agentúry Reuters by ho panovníčka mohla udeliť v pondelok.

Podľa návrhu zákona by musel premiér požiadať o trojmesačné odklad brexitu, ak by sa mu nepodarilo vyjednať do 19. októbra brexitovou dohodu s Bruselom či prinútiť parlament, aby s odchodom z EÚ bez dohody súhlasil.

Návrh zákona Snemovňa lordov schválila bez formálneho hlasovania. Vláda už vo štvrtok avizovala, že prijatie normy nemieni oproti pôvodnému očakávania nijako komplikovať. Horná komora neprijala žiadny pozmeňujúci návrh, a návrh zákona tak už nemusí putovať späť do Dolnej snemovne. Pôvodne sa očakávalo, že v prípadne zmien v texte, by poslanci o návrhu znovu hlasovali v pondelok pred začiatkom nútenej parlamentnej prestávky.

​Dolná komora parlamentu návrh zákona proti brexitu bez dohody schválila v stredu s jedným pozmeňujúcim návrhom, ktorého autorom je poslanec Stephen Kinnock a ktorý do hry vracia brexitovú dohodu bývalej premiérky Theresy May, a to vo verzii predloženej po rokovaniach s opozičnými labouristov v apríli a v máji tohto roku. Pokiaľ bude musieť premiér požiadať o odklad termínu brexitu na 31. januára budúceho roka, bude o neho Brusel na základe Kinnockovho dodatku žiadať v snahe o schválenie dohody expremiérky May. Nebude teda žiadať EÚ o odklad, bez toho, aby uviedol jasný dôvod.

Premiér Boris Johnson zákon, ktorý prešiel Snemovňou lordov, ostro kritizuje. Podľa neho úplne podkopal vyjednávaciu pozíciu Spojeného kráľovstva v Bruseli. Vo štvrtok predseda britskej vlády povedal, že by bol radšej "mŕtvy v priekope", než aby požiadal o ďalšie odklad brexitu. Teraz sa usiluje o vypísanie predčasných volieb v termíne pred koncom októbra, opozícia mu v tom ale chce pri pondelkovom hlasovaní Dolnej snemovne už druhýkrát zabrániť.

Pozrite si archívnu reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy