Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na svadbe sa odpálil samovražedný útočník. Zomrelo 63 ľudí
Zdielať na

Na svadbe sa odpálil samovražedný útočník. Zomrelo 63 ľudí

KÁBUL / Svadba s 1200 hosťami sa v afgánskom Kábule skončila obrovskou tragédiou. Pod pódiom sa odpálil samovražedný atentátnik a zabil minimálne 63 ľudí. Ďalších 182 zranil. Svadba sa konala v západnej časti hlavného mesta, kde sa väčšina ľudí hlási k šítskej vetve islamu. Hoci k výbuchu došlo v pavilóne pre mužov, medzi obeťami je aj množstvo žien a detí. Radikálne hnutie Taliban odmietlo zodpovednosť za tento útok, neskôr sa k nemu prihlásil Islamský štát.

K zodpovednosti za sobotný samovražedný útok na svadbe v afganskom Kábule sa prihlásila miestna odnož Islamského štátu. Skupina v nedeľu na webovej stránke islamistov uviedla, že útok vykonal pakistanský bojovník IS, ktorý chcel umrieť mučeníckou smrťou. Po samovražednom útoku podľa ich údajov vybuchla aj bomba umiestnená v aute.

Útok sa odohral v noci v západnej štvrti mesta obývanej šiitskými Hazarmi. Vyžiadal si najmenej 63 obetí, medzi nimi ženy a deti. Ďalších 182 osôb utrpelo zranenia. Na svadbe bolo prítomných okolo 1 200 hostí. Samovražedný útočník odpálil výbušniny v svadobnej sieni pri pódiu, kde boli hudobníci a "všetka mládež, deti a všetci, čo tam boli, zomreli," opísal udalosť svedok útoku.

Militantné hnutie Taliban útok odsúdilo a akúkoľvek zodpovednosť za čin, ktorý niesol znaky IS, už vopred odmietlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy