Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Pri lete mužovi zlyhal motor, svoju záchranu nakrútil na video
Zdielať na

VIDEO: Pri lete mužovi zlyhal motor, svoju záchranu nakrútil na video

QUÉBEC / Mimoriadne chladnú hlavu si zachoval letec, ktorý núdzovo pristál so svojim lietadlom v kanadskej divočine. Hneď ako sa vyslobodil zo zajatia stroja totiž začal nakrúcať svoje pokusy o záchranu. Odhodlanie mu rozhodne nechýbalo. Možno aj preto, že v civilizácii na neho čakala manželka a dve deti.

Keď sa Mattovi, letiacemu nad divočinou začal v lietadle meniť tlak oleja a jeho teplota, vedel, že je zle. Krátko na to mu zlyhal motor. "Na ten hrozný zvuk nikdy nezabudnem," opísal letec Matt Lehtinen.  Jeho stroj bol našťastie vybavený špeciálnym padákom, ktorý ihneď aktivoval. "Zaznel výbuch, pretože je to raketou poháňaný padák," pokračoval.

Samotné pristátie však napriek tomu prežil iba zázrakom. "Trup lietadla zrazu prerazil kmeň stromu. Bol tak blízko mňa, že ma poškriabal na nohe a roztrhal mi nohavice. Ešte kúsok a bol by som na mieste mŕtvy," opísal hrôzostrašné chvíle. 

Ešte ani nestál poriadne na zemi a začal nakrúcať.  Vedel, že potrebuje privolať pomoc. "Nemal som pri sebe zásoby na to, aby som tam vydržal dlho," povedal Matt. 

Okamžite preto vyslal volanie o pomoc a začal zakladať oheň, aby mohol vypustiť dymové signály. Záchranári krátko na to odpovedali a potvrdili, že vidia dym. Keď sa mu nad hlavou prehnal Lockheed c-130 Hercules, vedel, že pomoc je blízko. Podarilo sa mu navyše dostať k vysielačke, ktorú mu záchranári zhodili dolu. "Musel som sa predrať močiarom asi dvesto metrov. Okamžite sa so mnou spojili," povedal.  Krátko na to sa k nemu zlanili záchranári z vrtuľníka, aby ho pripravili na vyzdvihnutie. Vyfúknuť si však mohol až vo chvíli, keď sedel v bezpečí vrtuľníka. Aby záchranárom poďakoval za ich robotu, venoval im video, ktoré zo svojich záberov zostrihal. Matta napokon bezpečne dopravili do civilizácie, kde sa stretol so svojou rodinou.

Pozrite si reportáž o hroznej nehode. Vojenské lietadlo spadlo na domy:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy