Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Celý svet ostal pobúrený! Dvaja bieli policajti viedli Afroameričana na povraze ulicou
Zdielať na

Celý svet ostal pobúrený! Dvaja bieli policajti viedli Afroameričana na povraze ulicou

GALVESTON / Ľudí na celom svete pobúrila snímka spútaného Afroameričana, ktorého dvaja bieli policajti vedú na povraze. Podľa mnohých to pripomína otrokárstvo. Polícia v Texase sa za tento incident ospravedlnila a zmenila vnútorné prepisy.

Dvaja policajti na koňoch a medzi nimi 43 ročný Donald Neely na povraze - výjav, ktorý mnohých Američanov pobúril a vrátil do minulosti. "Šokovalo ma to, spôsob, ako s ním zaobchádzali, bolo to ponižujúce a nechutné," myslí si rodinná právnička Melissa Morris. 

Policajti muža zadržali v meste Galveston po tom, ako nezákonne vstúpil na súkromný pozemok a opakovane neposlúchol výzvu na odchod. Podľa predpisov mu nasadili putá, ku ktorým potom pripevnili povraz. "Nasnímal ich vodič, ktorého táto situácia pobúrila,približuje Morris. 

Policajný šéf v Texase zdôraznil, že jeho zamestnanci nemali nekalé úmysly.  "Chcel by som sa pánovi Neelimu za poníženie ospravedlniť. Aj keď v niektorých situáciách sa táto forma zadržania používa, v tomto prípade strážnici zle vyhodnotili situáciu," uvádza sa v stanovisku polície. 

Mentálne nebol v poriadku

Muža viedli policajti na povraze niekoľko blokov na policajnú stanicu, kde ho prepustili na kauciu. Jeho rodina upozornila, že mentálne nie je v poriadku. Policajti však podľa nich mali počkať na auto a vyhnúť sa takémuto ponižujúcemu zadržaniu.

Incident nakoniec viedol k tomu, že texaská polícia zmenila vnútorné predpisy. Policajti, ktorí muža zatkli, nedostali za svoje konanie žiaden postih.

Spojené štáty zažili počas víkendu dve masové streľby v texaskom El Pase a v Daytone v Ohiu, ktoré si spolu vyžiadali 31 mŕtvych. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy