Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Streľba v nákupnom centre. Strelec za sebou zanechal množstvo obetí a antiimigrantský odkaz
Zdielať na

Streľba v nákupnom centre. Strelec za sebou zanechal množstvo obetí a antiimigrantský odkaz

EL PASO / Streľbu v nákupnom centre v texaskom El Pase neprežilo 20 ľudí a ďalších 26 utrpelo zranenia. Páchateľom je 21-ročný Patrick Crusius z texaského mesta Allen. Polícia ho zadržala pred Walmartom neďaleko nákupného centra Cielo Vista, informoval policajný šéf Greg Allen.

Práve vo Walmarte pritom bolo podľa polície najviac obetí. V čase útoku sa v nákupnom areáli nachádzalo asi tritisíc ľudí. Na miesto činu zakrátko dorazili policajti. Útočník im nekládol odpor a vzdal sa. Polícia zisťuje, či streľba bola zločinom z nenávisti a preveruje, či rasistický a antiimigrantský odkaz, ktorý našli na internete, napísal páchateľ útoku.

V uvedenom texte autor vyjadruje obavu, že Hispánci prichádzajúci do Spojených štátov nahradia starnúcich bielych voličov, zmenia Texas na "modrý štát" a Biely dom sa tak dostane do rúk Demokratov. Republikánov pritom kritizuje za tesné prepojenia s korporáciami a ničenie životného prostredia. Účet na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, ktorý podľa agentúry AP zrejme patrí Patrickovi Crusiusovi, obsahuje okrem iného príspevky chváliace prezidenta Donalda Trumpa a jeho hraničný múr, no pisateľ online dokumentu tvrdí, že si vytvoril názory ešte pred Trumpovou kampaňou a každý pokus o obvinenie prezidenta za jeho skutok už vopred označil za "fake news". Autor tiež odmieta, že by bol biely rasista, no zároveň konštatuje, že "miešanie rás" ničí národ a navrhuje, aby Spojené štáty rozdelili do enkláv podľa rasy. Medzičasom sa k streľbe vyjadril už aj americký prezident Donald Trump, ten tento čin rázne zavrhol. 

Útočníkovi hrozí trest smrti. El Paso, ktoré má asi 680-tisíc obyvateľov, sa nachádza na západe Texasu pri mexickej hranici a susedí so Ciudad Juárez. Streľba sa odohrala asi osem kilometrov od hlavného hraničného priechodu a podľa starostu El Pasa hranicu denne legálne prekročia desiatky tisíc Mexičanov, ktorí tam chodia na nákupy a za prácou. Mesto Allen, odkiaľ pochádza páchateľ, je vzdialené asi 10 hodín jazdy autom.

Obchod bol plný ľudí. Mnohí z nich prišli nakupovať školské potreby pre svoje deti. Na mieste okamžite vypukla panika. Každý sa snažil zachrániť pred lietajúcimi guľkami. Predavači narýchlo zatvárali obchody. V centre nariadili evakuáciu. "Videl som utekať ľudí, tak sa pozerám, že čo sa deje a zrazu len bum, bum, bum, bum. Chlapík mi tu práve rozprával ako videl, že strelec trafil jednu ženu priamo do hlavy," uvádza svedok katastrofy. 

Viac záberov z miesta tragédie vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy