Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezident Brazílie ukázal svoje priority. Namiesto schôdzky s francúzskym ministrom šiel k holičovi
Zdielať na

Prezident Brazílie ukázal svoje priority. Namiesto schôdzky s francúzskym ministrom šiel k holičovi

Archívna reportáž

BRAZÍLIA / Brazílsky prezident Jairo Bolsonaro sa mal stretnúť s francúzskym ministrom zahraničných vecí. Aké muselo byť ministrovo prekvapenie, keď namiesto schôdzky brazílsky prezident na Facebooku zverejnil video, kde mu v priamom prenose holič strihá vlasy.

Francúzske ministerstvo zahraničia udalosť nekomentovalo, niektoré francúzske médiá Bolsonarov postup označili za ponižujúce. "Dnes sa stretnem s francúzskym ministrom, a ak sa nemýlim, budeme hovoriť o životnom prostredí," tvrdil podľa idnes.cz v pondelok Bolsonaro. Asi hodinu pred plánovanou schôdzkou ale stretnutie s Le Drianom zrušil.

​Na programe rokovania mala byť aj dohoda o voľnom obchode EÚ a združenia juhoamerických krajín Mercosur, ktorej ratifikácie Francúzsko podľa médií podmieňuje napríklad zárukami, že Brazília neodstúpi od klimatickej dohody, ako opakovane pohrozil Bolsonaro, či garanciami pre francúzskych chovateľov dobytka.

Brazílsky krajne pravicový prezident je preslávený tým, že nad ochranu životného prostredia stavia ekonomické záujmy. Opakovane tiež vyhlásil, že zvažuje odstúpenie od parížskej klimatické dohody. Nedávno označil za nepravdivé štatistiky o odlesňovaní amazonského pralesa, v ktorom sa chystá zlegalizovať ťažbu nerastného bohatstva.

​Na zrušenie schôdzky sa francúzske ministerstvo zahraničia odmietlo vyjadriť. "Nemáme k tomu žiadny komentár," povedal jeho hovorca. Dodal, že Le Drian sa v Brazílii stretol so svojím brazílskym náprotivkom Ernestom Araujom.

Bývalý armádny dôstojník Bolsonaro, ktorý stojí na čele piatej najväčšej krajiny sveta od tohtoročného januára, býva niektorými porovnávaný s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, a to nielen kvôli provokatívnej rétorike či obľube v používaní sociálnych sietí. Podobne ako Trump aj Bolsonaro chce meniť dohody, ktoré sú podľa neho nevýhodné pre miestnu ekonomiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy