Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Trumpa za jeho slovné útoky kritizujú aj tradiční spojenci. Ospravedlniť sa naďalej odmieta
Zdielať na

Trumpa za jeho slovné útoky kritizujú aj tradiční spojenci. Ospravedlniť sa naďalej odmieta

Archívna reportáž

WASHINGTON / Výpady amerického prezidenta Donalda Trumpa proti štvorici členiek Snemovne reprezentantov majú odviesť pozornosť od jeho chybnej politiky a od zlého vedenia úradu. V pondelok to uviedla jedna zo štvorice kongresmaniek inej farby pleti Ayanna Pressley. Spolu s ňou sa pred novinárov postavili aj ostatné kongresmanky - Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhana Omar a Rashida Tlaib. Vyzvali tiež Američanov, aby Trumpovi nenaleteli.

Všetky sú Američanky, tri z nich narodené v USA, jedna v Somálsku, no s americkým občianstvom od roku 2000. Trump na ich predchádzajúcu kritiku Bieleho domu reagoval výzvami, že nemajú v USA pučovať a ak sa im tam nepáči, môžu sa vrátiť do rozvrátených a zločinom zamorených krajín svojho pôvodu. Kritici jeho slová označujú za rasistické a xenofóbne.

Aféra pokračuje a Snemovňa reprezentantov chce hlasovať o rezolúcii, ktorá Trumpove výroky odsúdi. Štyri ženy v pondelok uviedli, že pozornosť sa musí zamerať na Trumpovu politiku a nie na jeho slová. "Je to len odvádzanie pozornosti od chaosu a skazenej kutúry jeho administratívy zhora dole," uviedla Pressley. Kongresmanky Omar a Tlaib zopakovali predchádzajúce výzvy na zahájenie procesu Trumpovho odvolania. 

Pressley prehlásila, že prezidentova snaha umlčať jej skupinu je márna a že ide o viac ako o štyri osoby. "Naša čata je veľká, zahŕňa tých, ktorý usilujú o vytvorenie rovnoprávnejšieho a spravodlivejšieho sveta," povedala. Všetky štyri ženy sú v Snemovni reprezentantov nováčikmi, zvolili ich minulý rok a často vystupujú spoločne, preto sa o nich hovorí ako o čate. Trumpove "zjavné rasistické útoky" na štyri ženy farebnej pleti označili za program "belošských nacionalistov".

Odsúdili ho aj spojenci

Útoky amerického prezidenta Donalda Trumpa na štyri mladé kongresmanky z opozičnej Demokratickej strany vyvolali vlnu odsúdenia nielen v Spojených štátoch, ale aj v zahraničí. Jasne sa proti nim postavili aj dvaja tradiční americkí spojenci, Kanada a Veľká Británia. Kauza je výbušná najmä tým, že žiadna z týchto žien nie je biela Američanka, preto Trumpove vyjadrenia silno zaváňajú rasizmom. Americký prezident v minulosti už viackrát vyhlásil, že nie je rasista, vždy po čase sa však vráti k výrokom, ktoré toto jeho tvrdenie spochybňujú.

"Je zaujímavé sledovať, ako ´progresívne´ demokratické kongresmanky, ktoré pôvodne pochádzajú z krajín, ktorých vlády sú kompletná a totálna katastrofa, majú najhoršie, najskorumpovanejšie a najhlúpejšie vlády (ak vôbec majú funkčnú vládu), zrazu hlasno a vzdorovito hovoria občanom Spojených štátov, najväčšieho a najmocnejšieho Národa na svete, ako si máme vládnuť," začína Trump svoj najnovší tweet, ktorý vzbudil rozruch v USA aj v zahraničí.

"Prečo sa nevrátia naspäť a nepomôžu s opravou tých totálne zničených a zločinom zamorených miest, z ktorých pochádzajú. Potom sa môžu vrátiť a ukázať nám, ako sa to robí. Tieto miesta nutne potrebujú vašu pomoc, už včera bolo na váš odchod neskoro," napísal Trump kongresmankám.

Prezident sa napriek mohutnému tlaku kongresmankám odmieta ospravedlniť, a naopak ešte vyhlásil, že to ony by sa mali "ospravedlniť Krajine, občanom Izraela a tiež Úradu prezidenta, za hnusný jazyk, ktorý používajú, a za tie strašné veci, ktoré povedali". "Strašne veľa ľudí sa na ne hnevá za ich príšerné a odporné činy!" protvrdil v pondelok Trump.

"Hnusným jazykom" pravdepodobne prezident myslel vyjadrenie jednej z dotknutých mladých kongresmaniek, ktorá ho nedávno pomenovala vulgárnym výrazom, a Izrael zas súvisí s kauzou z apríla, keď Ilhan Omar vyhlásila, že organizácie podporujúce politiku Izraela majú príliš veľký vplyv na časť amerických kongresmanov a naznačila, že niektorí členovia Kongresu sú za to "platení". Viacerí komentátori aj politici vrátane Trumpa ju vzápätí obvinili z antisemitizmu a od tohto výroku sa nakoniec dištancovala aj Demokratická strana.

Proti Trumpovým výrokom sa v pondelok jednoznačne ohradil aj kanadský premiér Justin Trudeau, ako aj hovorca britskej premiérky Theresy Mayovej James Slack. "V Kanade to takto nerobíme," reagoval na Trumpa Trudeau. "Občania Kanady aj iných krajín dobre vedia, čo si o takýchto prejavoch myslím," dodal kanadský premiér. "Jazyk, ktorý bol použitý v súvislosti s týmito ženami, je úplne neakceptovateľný," reagoval na výroky amerického prezidenta Mayovej hovorca.

Pozrite si reportáž o výrokoch amerického prezidenta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy